sobota, 15 grudnia 2018

KALENDARZ ADWENTOWY DZIEŃ PIĘTNASTY - CYNAMONOWE ŚLIMACZKI




Znów wracam do zapachu cynamonu, który uwielbiam od dziecka. Kto zna mnie już dłużej wie,że moja babcia miała taki słoiczek z cynamonem. Piękny , bezcenny dla mnie. Mam go w mojej kuchni. A w środku cynamon od babci. Nie używam, nie otwieram  i traktuję jak wspomnienie babci. Co ja bym dała by zjeść babciny jabłecznik z cynamonem , który wyszedł spod jej ręki. Albo od drugiej babci sernik , taki z grudkami sera.... Ten grudzień to takie wspomnienia. Czasami łezka poleci bo już coś jest przeszłością.
Ale miało być o ciasteczkach a ja Wam o babciach...
Cynamonowe ślimaczki znalazłam gdzieś w internecie. A skoro uwielbiam cynamon  to pomyślałam ,że to coś dla mnie. I miałam dobre przeczucie. Ślimaczki są bardzo proste i szybkie do wykonania. Zrobię je jeszcze  wiele razy. Zamroże i upiekę gdy goście będą w domu. Takie świeżutkie i aromatyczne zaskoczą gości- bo jak, bo kiedy... a to już nasza tajemnica. Polecam i jeszcze raz polecam.



CYNAMONOWE ŚLIMACZKI

CIASTO:
50g cukru pudru
100 g zimnego masła
150 g mąki
szczypta soli
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki.


NADZIENIE:
1białko
2 łyżki zmielonych migdałów
30 g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
40 g posiekanych migdałów

Wszystkie składniki wymieszać.

Kruche ciasto rozwałkować. Posmarować nadzieniem  orzechowym. Zwinąć w rulonik i zamrozić przez godzinę w zamrażarce.
Po wyjęciu z zamrażarki pokroić na 5mm grubości plasterki. Piec w gorącym piekarniku 190 stopni C przez 7-10 minut.

Do tego można zrobić polewę.
100g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Utrzeć i polać ciasteczka. W oryginalnym przepisie była zrobiona taka niedbała kratka z lukru.





Ciasteczka piekłam wczoraj razem z rogalikami. Dziś był czas na zdjęcia i bieganie z talerzem ciastek po ogrodzie;-))








Za chwilkę uzupełnię zdjęcia do wczorajszego posta bo nie miałam jak zrobić fotek  ze względu na świeżą i klejącą czekoladę na rogalikach. Więc zapraszam na wczorajszy, odnowiony post.





Migawki z ptasiej stołówki;-)






A co można jeszcze zrobić z formą do babki?



Może być świecznikiem. Wystarczy dołożyć trochę dekoracji i jest coś nowego do dekoracji;-) Tak lubię.



Uściski i do jutra;-)))
Kasia


2 komentarze:

  1. Mniam. Do zobaczenia Do jutra

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny fajny przepis wylądował w moim przepisniku:)))a tak na marginesie dawno temu w którejś z książek kucharskich przeczytałam,że cytryna nie lubi się z wanilią:))nie pytaj dlaczego,ale nawet sobie tą poradę zapisałam w starym zeszycie z przepisami:))))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

KALENDARZ ADWENTOWY 2023 -12 - 17 grudnia JEDNO CIASTO- PIĘĆ RÓŻNYCH CIASTECZKEK

Mój stary dom i stare przedmioty z historią. Dom z duszą. Do takich domów bije moje serce. Każda stara kamienica, chatka i szopka wzbudzają ...