Pyszne donaty ucieszą wielbicieli pączków i smażonych słodkości
Przepis na ok 20 sztuk
DONUTS
500 G MĄKI PSZENNEJ
250 ML MLEKA
30 G DROŻDŻY
2 JAJKA
40 G CUKRU
80 G MASŁA
2 ŁYŻKI SPIRYTUSU LUB RUMU
1. Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże oraz łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
2.Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, zaczyn , jajka. Wyrabiać ciasto i powolutku wlewać masło i rum.
3. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wycinać szklanką kółka. kieliszkiem robić dziurki w środku.
5. Wycięte donaty odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
6. Smażyć na gorącym smalcu.
7. Posypać cukrem lub polać lukrem.
Są pyszne, nie za słodkie.
Te z cukrem zrobiłam specjalnie dla Bartka. Lukrowane dla nas.
Pani Kasiu proszę wydać swoją książkę kucharsko - blogową..chętnie kupimy:):)
OdpowiedzUsuńOj może kiedyś. Ale będzie darowa, blogowa:-)). Dziękuję z całego serca
UsuńWyglądają i smakują zapewnie wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne. Polecam . Uściski Kasia
UsuńAkurat na tłusty czwartek!
OdpowiedzUsuńIdealne. Ale i na pączki mamy super przepis. Uściski Kasia
UsuńSuper pomysł! Dzięki )))
OdpowiedzUsuńNiesamowite jak mnie zainsipirowałaś do działania w kuchni. Biorę się za gotowanie!
OdpowiedzUsuń