wtorek, 23 kwietnia 2024

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM



Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą cudownie chrupiące. Pyszne jako kanapka z mozarellą i pomidorem. Bardzo polecam. My w domu bardzo chętnie jemy czosnek niedźwiedzi. Najczęściej jako pesto, masełko czosnkowe lub zielony sos sałatkowy.



BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

CIASTO DROŻDŻOWE:

1 paczuszka suszonych drożdży ( 7 g)

150 ml ciepłego mleka

75 g stopionego masła

450 g mąki orkiszowej typ 1050 ( może być też orkiszowa chlebowa)

pół łyżeczki cukru

łyżeczka soli

2 jajka ( s)


Do miski wlać ciepłe mleko i dodać drożdże. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki.  Wyrobić ciasto. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.



W tym czasie przygotować farsz.

FARSZ:

100 g posiekanego czosnku niedźwiedziego

2 ząbki czosnku

40 ml oliwy z oliwek

40 g nerkowców

100 g fety

sól do smaku

Wszystkie składniki zmiksować na gładkie pesto.

Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 30 cm x 40 cm. Posmarować farszem. zwinąć w rulon. Kroić na kawałki o szerokości ok 3 m. Następnie przełożyć na blaszkę z zachowaniem sporych odstępów . Przy pomocy drewnianej łyżki zrobić dekoracyjne wgłębienie.

Posypać sezamem . Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.


Piec w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 25 minut.






Mój czosnek rośnie w ogrodzie i rozrasta się coraz bardziej. Pięknie kwitnie , a potem ucieka do ziemi i nawet nie wiem gdzie jest. Piękna i smaczna roślina. Polecam posadzić w ogrodzie w okolicach róż bo odstrasza choroby grzybowe.


A ja jeszcze uwielbiam go fotografować. 




Lubicie czosnek? Co z niego robicie?  
Dziękuję za każdy komentarz i życzę cudownego tygodnia. Kasia




 

2 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają i na pewno niesamowicie smakują. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. niestety jeszcze nic mi nie wyrosło na suszonych do drożżach

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...