środa, 3 grudnia 2014

Ciasteczka z mojej kuchni- sprawdzone przepisy



Dziękuję Wam za wszystkie miłe komentarze i maile. Specjalnie dla Was post pełen przepisów na pyszne i sprawdzone ciasteczka.




Rogaliki waniliowe

Przepis pochodzi ze strony Dr. Oetker.http://www.oetker.de/rezepthefte/weihnachten/weihnachtliche-klassiker.html
Vanillekipferl  Rogaliki waniliowe
200 g mąki
szczypta proszku do pieczenia
100 g cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
125 g masła lub margaryny
100 g mielonych migdałów
Zagniatamy i formujemy małe rogaliki. Pieczemy w 160 st C ( termoobieg) 180 st C ( bez termoobiegu) przez 10 min. Mają być jasno - słomkowe. Ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze zmieszanym z cukrem waniliowym.
Są pyszne.
A to druga wersja , bardziej delikatne i kruche. Przepis dostałam od znajomej w Niemczech.


Rogaliki waniliowe
250 g mąki
125 g cukru
szczypta soli
155 g zmielonych migdałów ( ja dodaję zazwyczaj 200 g )
200 g masła !!!
3 żółtka
zapach waniliowy

Zagniatamy, wkładamy do lodówki na ok pół godziny. Formujemy rolkę ciasta, którą podsypujemy mąką ( ciasto jest lekko klejące). Formujemy rogaliki. Pieczemy jak poprzednie 10 min 160 st C ( z termoobiegiem) 180 st C ( bez termoobiegu) . Mają być jasno - słomkowe. Ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze zmieszanym z cukrem waniliowym.

O rogalikach pisałam już w tym poście KLIK



Przepis na cynamonowe gwiazdki i filmik znajdziecie na stronie dr,Oetker KLIK
Cynamonowe gwiazdki
Składniki:
3 białka
250 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 krople olejku rumowego
1 łyżeczka cynamonu
400 g zmielonych migdałów ze skórką ( mogą być też orzechy)

Białka ubijamy na sztywną pianę, partiami dodajemy cukier puder. Z masy odejmujemy dwie czubate łyżki i przekładamy do miseczki- to będzie nasz lukier.
Do pozostałej masy dodajemy cukier waniliowy, zapach rumowy, cynamon i połowę migdałów.
Resztę migdałów wysypujemy na stolnicę, na to wykładamy naszą masę i zagniatamy tak by masa nie była klejąca. Ja wolę dodać więcej migdałów, wtedy lepiej wycina się gwiazdki. 
Na stronie dr. Oetkera jest napisane by wałkować na cukrze pudrze, ja szczerze wolę podsypać ciasto migdałami,
Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 1cm. Wycinać gwiazdki pamiętając by foremkę obsypywać za każdym razem mąką. Ciasto bardzo oblepia foremki.
Wycięte gwiazdki smarujemy pozostałym w miseczce lukrem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 st C ( góra dół), termoobieg o 20 st C mniej, przez 25 minut.
Polecam przed pieczeniem wejść na podany link i oglądnąć filmik.




 Ciasteczka z dziurką od Belle Blanc.
375 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
125 g cukru
szczypta soli
2 jajka
Wszystko zagnieść i odstawić na pół godziny do lodówki.
Rozwałkować na grubość 3mm. Wycinać parami kwiatuszek bez dziurki i z dziurką. Piec w 170 st C ( termoobieg) 12 min. Dżem przetrzeć przez metalowe sitko. Przetartym dżemem smarować pełny kwiatuszek, na to przykleić kwiatuszek z dziurką. Docisnąć i posypać cukrem pudrem.




I jeszcze pierniczki 
przepis KLIK





Piernikowe choinki i pierniczki. Przepis KLIK




Ciasteczka z migdałami
185 g masła, 400 g cukru, 2 jajka, 500 g mąki, 3/4 paczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki zmielonych goździków.
Mało i cukier ucieramy, dodajemy jajka, a następnie wymieszane suche składniki. Zagniatamy ciasto i wkładamy na min. godzinę do lodówki. Najlepiej na całą noc. Następnie ciasto trzeba rozwałkować na ok 3mm grubości i wycinać dowolne kształty. Ja na szybko zrobiłam to szklanką. 
Ciasteczka przenosimy na blachę i smarujemy jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 st. C (w piekarniku z termoobiegiem 160 st. C) przez 13-15 min w zależności od grubości ciasteczek. Studzimy na kuchennej kratce, posypujemy cukrem pudrem.

O tych ciasteczkach pisałam tu KLIK


Więcej fajnych przepisów wkrótce. Posta tego skleciłam z tego co miałam pod ręką, Tak dla informacji to leżę sobie w szpitalu i jestem już po zabiegu wycięcia woreczka żółciowego. Wszystko dobrze więc wkrótce znów będę piekła i dekorowała. 
Życzę Wam miłego wieczoru i udanych wypieków.
Kaśka

34 komentarze:

  1. informacja nieciekawa z tym szpitalem, ale dobrze, że już PO jesteś i niedługo do bliskich wrócisz....
    ciasteczkowy post PYSZNYYYYYY, na pewno niektóre przepisy wykorzystam :)
    Pozdrawiam i ZDRÓWKA życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Już wszystko ok i w piątek do domku. Mam trochę zwolnienia więc zabiorę się na spokojnie za wypieki. Pozdrawiam Kaśka

      Usuń
  2. Znam te wszystkie ciasteczka... Szczególnie vanillekipferln wszyscy u mnie w domu uwielbiamy. Na Weekend zabiorę się za pieczenia... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od kiedy pierwszy raz upiekłam rogaliki waniliowe tak bardzo mi posmakowały,że piekę co roku w grudniu. Buziaki i powodzenia w pieczeniu. Kaśka

      Usuń
  3. Dziękuję za przepisy na pewno w weekend któryś z nich wykorzystam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego pieczenia, mam nadzieję,że posmakują domownikom. Pozdrawiam K

      Usuń
  4. Kasiu dziękuje za przepisy tak się cieszę bo w mikołajki planuję dzień z wypiekami i chciałam pisać e-maila z prośbą o przepis na rogaliki waniliowe. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To życzę udanych, Mikołajkowych wypieków. Pamiętaj o fotkach. Pozdrawiam Kaśka

      Usuń
  5. Kasiu zaraziłas mnie tymi ciasteczkami, skopiowałam przepisy i mysle, że będę robić, a czas pokaże, Twoje wyglądają tak kusząco:)) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden wieczór w kuchni i będziesz miała spore, ciasteczkowe zapasy. Uwielbiam takie kuchenne wieczory, dobra muzyka, pachnące dodatki do pieczenia, ciepło piekarnika. Mogę wtedy piec do rana. Pozdrawiam Kaśka

      Usuń
  6. Smutno mi,że Cię spotkała ta historia z woreczkiem : ( ale cieszę się,że już wracasz do zdrowia : ). No i pomyśl jakie jednak miałaś w tym nieszczęściu szczęście,bo przecież mogło Cię to spotkać na samiutkie święta,a tak będziesz na właściwym miejscu o właściwym czasie-z Rodzinką : ). Buziaki i zdrówka i niech się ładnie goi : ). Ciacha oczywiście nieziemskie i pachną mi z laptopa ; ). Pa,pa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już mam operację za sobą. Masz rację, to najlepszy czas, bo dojdę do siebie na święta , a na lato blizna prawie zniknie. Nawet nie wiesz jak mi pachną z laptopa w szpitalu;-))
      Buziaki

      Usuń
  7. Kasiu:))zdrówka życzę:))))dziękuję za przepisy:)))pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ piękne te wypieki! Idealne wprost. Zdrowia i szybkiego powrotu do domu!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ciasteczek, aż chce się piec tylko kto zje taką górę pyszności :)
    Zdrówka życzę !!!
    Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ciasteczka szybko się piecze. Bardzo lubię piec więc w grudniu puszki na ciastka pękają w szwach. Pozdrawiam i dziękuję. Kaśka

      Usuń
  10. Kasiu jakie fajne przepisy dziekujemy! Nie ma to jak sprawdzone, te rogaliczki znikaja u nas zawsze pierwsze, sa swietne! Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rogaliki to nasz nr, jeden. A gwiazdki uwielbiam za smak i wygląd. No i pierniczki też są pyszne, a jakie one fotogeniczne;-)) Buziaki wielkie Kaśka

      Usuń
  11. To właśnie lubię w grudniu- ciasteczka i to oczekiwanie na święta. Pozdrawiam serdecznie K

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne zdjęcia i cudne przepisy. Skorzystam z nich na pewno, bo przyszły tydzień to u nas będzie ciasteczkowy. Tak obiecałam chłopakom :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za przepisy po niedzieli zabieram się za pieczenie . Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia i formy Jola ...

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystko smakowicie wygląda, rogaliki waniliowe mnie kuszą, ale najładniejsza jest choinka.
    pozdrawiam
    lena

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasteczka wyglądają przepysznie :)
    Szybkiego powrotu do zdrowia życzę

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę gorąco podziękować za przepis na rogaliki waniliowe, te bardziej kruche. Już po zrobieniu znikła mi nie wiadomo kiedy połowa. Nie można się od nich oderwać. Cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają smakowicie i kusząco:) Dziękuję za przepisy:) Dużo zdrówka!!!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam!!! Skusiłam się na zrobienie tych ciastek i wszystkie pyszne i wyszły ok ... poza cynamonowe gwiazdki masa była dość płynna chociaż białko było idealnie ubite. w pierwszej partii do piekarnika wylałam kilka ciastek a do następnej dodałam mąki i było od ale w przepisie nie ma mowy o mące. Czy coś mogłam źle zrobić? proszę o poradę bo w smaku pyszne i chetnie zrobie jeszczeraz. dzieki Ola

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...