poniedziałek, 1 grudnia 2014

Ciasteczkowa manufaktura




Witam Was pierwszego grudnia. Zaczynamy wielkie odliczanie do świąt. Bardzo lubię ten okres Adwentu, oczekiwania, pieczenia i dekorowania.


Moja ciasteczkowa fabryka ruszyła już pełną parą. A to dopiero początek.


 



 Na stole nie może zabraknąć wieńca ze świeczkami. Mój jest bardzo prosty , świeże gałązki, leśne szyszki pomalowane akrylówką i obsypane sztucznym śniegiem, małe pierniczki i białe świece.



Zrobiłam też wielki wieniec na drzwi ( widać go w tle) , ale o tym w innym poście.




 Zanim przejdę do ciasteczek to zobaczcie kilka deserowych fotek.




Krem waniliowy z malinami , z cynamonem.








Rogaliki waniliowe , moje ulubione , pieczone od lat.

















 Upiekłam też sporo pierniczków.









Najbardziel lubię zapach świątecznych przypraw, Nie może zabraknąć cynamonu, wanilii, anyżu , goździków.



 Zrobiłam też adwentowy świecznik do pokoju. Białe świece spryskałam sztucznym śniegiem, ustawiłam na gotowym stojaku, który przemalowałam na czerwono, dołożyłam kilka gałązek , orzechy. Proste , ale tak lubię.

Uwielbiam wędrować po całym domu i ogrodzie też;-) z kubkiem gorącego napoju. Do sznureczka od herbaty doczepiłam czerwoną gwiazdkę. Jak szaleć to szaleć. Teraz zwykła herbata wygląda świątecznie.



 Upiekłam też piernikowe choinki.









Od mojej mamy dostałam plastry wosku. Ulepiłam z nich świece, włożyłam w zwykłe filiżanki i obsypałam orzechami. Fajnie wyszło i pięknie pachnie w mojej kuchni.





Upiekłam też całą masę cynamonowych gwiazdek. To chyba najładniejsze ciastka na święta.



Kubeczek w kropki kupiłam za 25 centów na starociach . Jest uroczy,




Świeczkę udekorowałam suszonym pieprzem w kolorze pudrowego różu. A ten różowy koszyczek znalazłam na ulicy ;-)) , patrzę na metkę a tam LA;-))


Kupiłam sobie piniową szyszkę, jak będę dla niej miła i będę o nią dbała to się otworzy i wysypią się nasionka. Tak pisze na opakowaniu;-)



I jeszcze coś dla podniebienia Creme Brulee.




Dla wszystkich zimowe jabłuszko. A ja uciekam do pracy . Buziaki i do następnego razu. Kaśka






31 komentarzy:

  1. Ale pychota! Ślinka cieknie na sam widok:) Fotki cudne:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście wszystko piękne :), smakowite i bardzo eleganckie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. My kobitki lubimy sobie podjadać takie słodkości. Pozdrawiam serdecznie K

      Usuń
  4. dzięki Twoim wpisom tak łatwo się wprowadzić w świąteczny nastrój :)
    ciasteczkowa manufaktura słodka!! :)
    ps. czy w swoich przepisach znajdziesz jakąś recepturę na ciasteczka anyżkowe?
    Nie robiłam jeszcze nigdy, mam na takowe ochotę, a Twoje przepisy ZAWSZE sprawdzone :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anyżkowe ?, też nie robiłam ale upiekę jakieś i jak wyjdą podam przepis. Sama jestem ciekawa jak smakują . Pozdrawiam Kaśka

      Usuń
  5. Szaleństwo! Piernikową rozpustę czas zacząć! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W grudniu się ucztuje, potem już nawet nie chcę spojrzeć na słodkości. Buziaki. K

      Usuń
  6. Toż to prawdziwa fabryka cudności i słodkości : ). Willie Wonka ze swoją fabryką czekolady to się może schować ; ). Pozdrawiam i wiele serdeczności dla szyszki życzę : ).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, całe to ciasteczkowe szaleństwo wprowadza mnie już w świąteczny nastrój. Ściskam K

      Usuń
  7. Kochana jak u Ciebie świątecznie się już zrobiło:) cudowne, smakowite zdjęcia! ja za kilka dni również planuję świąteczne wypieki- ciasteczka to moja mogę powiedzieć specjalność - bo z ciast to leżę:):):) Również cieszę się niesamowicie z oczekiwania na Święta, z adwentu, co cudowny czas:):)
    Pozdrawiam cieplutko
    Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też chętniej piekę ciasteczka. Lubię celebrować nad każdą sztuką. Uściski adwentowe. Kaśka

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Oj pachnie cynamonowo, waniliowo i goździkowo. Pozdrawiam z mojej kuchni K

      Usuń
  9. Cuda! Co tu dużo mówić - jak zawsze pięknie! Nawet mi się udzielił nastrój świąteczny, mimo że cały czas twierdzę, że to jeszcze za wcześnie ;) Pozdrowienia! M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na świąteczne dekoracje może wcześniej ale są piękne i wolniutko wprowadzam je do domu. Pieczenie ciastek zaczynam w grudniu. bo to okres adwentu i wtedy jemy najwięcej ciasteczek. Buziaczki Kaśka

      Usuń
  10. Urzekły mnie piernikowe choinki :)) , cud-miód :) ...Kasiu jak je wykonałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Choinki upiekłam z przepisu Dorotki http://www.mojewypieki.com/przepis/choinki-z-piernika Pyszne też do wyrobu pierniczków. Pozdrawiam K

      Usuń
  11. Kasiu, zawsze tyle inspiracji!
    Sciagne pomysl ze swieczkami z wosku pszczelego.
    Cudnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woskowe świeczki zrobiłam w max 2 minuty. Są śliczne i pachną bosko. Pozdrowionka. K

      Usuń
  12. Oglądam te pierniczki i żal mi ich niesłychanie - takie piękne, takie fotogeniczne, tyle pracy włożone, a znikną w otwartych buziach w tempie iście wyścigowym:) I to często jeszcze przed świętami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego robimy zawsze całe góry pierników. Są pyszne i pięknie zdobią dom. Pozdrawiam

      Usuń
  13. jak u Ciebie pięknie :-)))
    pozdrawiam ciepło

    Marta

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapachniało świętami uwielbiam ten czas .Zdjęcia przepiękne o piernikowych choinkach nie wspomnę cudeńka .Poproszę o przepis na cynamonowe gwiazdeczki uwielbiam cynamon na pewno są pyszne . Pozdrawiam Jola ...

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowicie wyglądają te ciasteczka a pierniki aż żal jeść. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Im więcej zjedzą tym więcej mogę upiec. Cieszę się jak znikają. Rozdaję całe ciasteczkowe góry w prezencie. Kaśka

      Usuń
  16. Pracowita Mróweczka z Ciebie - tyle pyszności + dekoracje + cudne zdjęcia. Jestem pod wrażeniem!!!:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...