niedziela, 30 lipca 2017

Domowe jedzenie- czyli prosto i smacznie.

 

Dzień dobry w słoneczny, niedzielny poranek.
Pierwszy taki mój leniwy poranek w te wakacje. Właśnie wróciłam z bukietem ogrodowych kwiatów z mojego ogrodu. Przyniosłam żółte kwiaty. Wypiłam kawę , pomyślałam o tym ile pracy mają pszczoły ,które zbierają miód i obserwowałam pająka , który mozolnie plecie pajęczynę na mojej lawędzie. Chwilo trwaj. Chwila ciszy i spokoju. Rodzinka pojechała na kanie. Będzie dziś smacznie. Już nie mogę się doczekać. Chłopaki już nie śpią. Dziś dzień w piżamie. Lubię tak . Kot wygrzewa się na słońcu , a ja planuję dzisiejsze wypieki i niedzielny obiad. Dziś mamy gości. Uwielbiam. Może ktoś jest w pobliżu? Zapraszam do nas pod brzozę;-)

Znalazłam chwilkę na bloga , więc będzie smacznie i kolorowo.
Pomidorki ze szklarni dojrzewają, bazylia i rozmaryn kuszą aromatem. Trzeba to wykorzystać.








Fotki z poprzedniej soboty ale do dziś jeszcze nie miałam czasu ich pokazać.


Ten prosty przepis pochodzi z niemieckiej gazety Wohnen & Garten, którą uwielbiam , a moje fotki często goszczą na stronach magazynu.
























RATATOUILLE  czyli świeże warzywa jako danie jednogarnkowe  , a do tego FOCACCIA - pyszne i szybkie bułeczki.
 FOCACCIA
składniki na 4 osoby
1/3 kostki drożdży (w przepisie napisano 1/2 ale niemieckie drożdze są mniejsze niż nasze polskie.)
400 g mąki
sól - 1 łyżeczka
200 ml ciepłej wody
5 łyżek oliwy z oliwek
mąka do podsypania
rozmaryn do dekoracji

Drożdze rozkruszyć i dodać do ciepłej wody. Wymieszać.

W misce wymieszać mąkę, łyżeczkę soli dodać wodę z drożdżami i dwie łyżki oliwy z oliwek.
Zagnieść i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C.
Ciasto rozwałkować na płaskie placki ok 1,5 cm grubości, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blaszce, posmarować oliwą, posypać rozmarynem i solą.
Piec 30 minut.






























 W słoiku mam suszone pomidory z oliwą, czosnkiem i rozmarynem- które zalałam gorącym sosem pomidorowym. Przepis na oko ale pyszne do domowych bułeczek lub na pizzę.

















RATATOUILLE

1 bakłażan
2 cukinie
3 papryki
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
800 g pomidorów z puszki lub domowego sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów
sól i pieprz
zioła , koniecznie świeże- rozmaryn, tymianek, pietruszka

Warzywa kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek podsmażyć na złoto, dodać warzywa . Wszystko dobrze podsmażyć, dodać pomidry , zioła , sól i pierz. Ja dosypałam trochę chili. 
Dusić ok 10 minut, ale nie dłużej bo warzywa zbyt mocno się rozgotują.

Podawać z bułeczkami i zimnym winem;-)









































Nasza kolacja była prosta i pyszna.
Do tego zimne , białe wino w zamrożonych kieliszkach. Pięknie to wygląda .
Lubię szybką i kolorową kuchnię.




 Życzę Wam miłej niedzieli, a ja biegnę po lawendę na kruche ciasteczka i po rabarbar na placek. Mamy gości. Będzie ognisko, chleb na kiju i kiełbaski z patyka;-)
A teraz szykuję śniadanko dla grzybiarzy, bo pewnie zaraz przyjadą.
A zjemy w ogrodzie przy wiejskim płotku. Oczywiście będą fotki;-)
Buziaki


 

19 komentarzy:

  1. Jak ja uwielbiam patrzeć na Twoje zdjęcie.
    Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Ściągnęłam przepis, dziękuję:)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie to wszystko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcia pierwsza klasa. Zachwycające. Zjadłabym to wszystko. Wygląda przepysznie. Nie wiedziałam, że można Was odwiedzić. :)) Kiedy mogę wpaść? :D ;D Bardzo piękny post.

    Pozdrawiam serdecznie, miłego tygodnia. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Droga Kasiu,
    przez przypadek odkrylam twoj Blog i twoj przepiekny dom, jestem pod wrazeniem
    cudowne miejsce. A te buleczki wygladaja pysznie!!! Przepis zabiera i cieplo pozdrawiam
    Karina

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak miło, że o nas jeszcze pamiętasz Proszę częściej Zdjęcia super Pozdrawiam Asia

    OdpowiedzUsuń
  7. 220 stopni to nie dużo? Wyszły mi twarde, takie spieczone.

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie się prezentuje jedzenie :) takie najprostsze dania są często najsmaczniejsze :) Na pewno spróbuję zrobić ratatoui póki jest pora na cukinie i bakłażany.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smakowicie:) Bardzo lubię jeść focaccię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale "na lawendzie", bo lawenda.

    OdpowiedzUsuń
  11. oj zgłodniałam, dziękuję za przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne zdjęcia, widać że prowadzenie domu sprawia Ci ogromną radość :) w dodatku zarażasz nią innych. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. thank you for this your broadcast provided bright clear concept..
    หนังไทยใหม่

    OdpowiedzUsuń
  14. You made great progress.This is really pretty and good idea on site !

    ดูหนังออนไลน์

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka