piątek, 24 listopada 2017

GWIAZDKI CYNAMONOWE I SŁODKIE JABŁUSZKA



Obiecałam napisać słodki post na blogu i wiem ,że na niego czekacie. Narobiłam Wam ochoty na te cynamonowe gwiazdki...



Do kompletu z cynamonowymi gwiazdkami świetnie wpasowały się czerwone jabłuszka.
Wyglądają cudownie, a jak smakują ...


Dziś wystrojona w ukochany fartuszek z mojego babcinego sklepiku paradowałam po podwórku, a Arek robił mi zdjęcia. To był fajny dzień i oboje mieliśmy dużo fajnej zabawy;-)
Dziś wszystkie fotki są autorstwa Arka. Widać,że chłopak ma talent;-). No ....na wiek modelki i jej wygląd nie miał większego wpływu, ale na urocze jabłuszka już tak.








Dowód ,że są jadalne. Sama zjadłam 3 sztuki i powiem Wam szczerze ,że najlepsze są te zielone jabłuszka. 
 Są bardziej kwaskowate, chrupiące i ładniej wyglądają przez kontrast zielonego i czerwonego.













CZERWONE JABŁUSZKA

1 MIARKA WODY
1 MIARKA SYROPU KUKURYDZIANEGO
2 MIARKI CUKRU
BARWNIK CZERWONY W ŻELU

( moją miarką była 1/4 Cup i wystarczyło na 3 jabłuszka.

Dodatkowo jabłuszka, najlepiej zielone, patyczki .

Wszystkie składniki gotujemy do momentu gdy termometr cukierniczy osiągnie temp 300F hard crack. Niestety mój nowiutki termometr pękł w transporcie i musiałam robić na oko. Pierwsza wersja była zbyt krótko gotowana i trochę się ciągnęła, druga była bardzo gęsta i jabłuszka wyszły piękne i chrupiące.
Gdy masa cukrowa osiągnie odpowiednią tempoeraturę maczamy nasze jabłuszka i odkładamy na papier do pieczenia.
Stygną bardzo szybko i natychmiast mamy efekt schrupiącej glazury.

Są pyszne i piękne.










A oto obiecane przepisy na gwiazdki cynamonowe.





GWIAZDKI CYNAMONOWE

SKŁADNIKI NA 45 SZTUK:
4 BIAŁKA
SZCZYPTA SOLI
300 G DROBNEGO CUKRU
2 ŁYŻECZKI SOKU Z CYTRYNY
2 ŁYŻECZKI CYNAMONU
350 G ZMIELONYCH MIGDAŁÓW ( RAZEM ZE SKÓRKĄ)
50 G DROBNO POSIEKANYCH MIGDAÓW
TROCHĘ MIGDAŁÓW DO PODSYPANIA CIASTA

Białka ubić ze szczuptą soli na bardzo sztywną pianę. Partiami dodawać cukier i ubijać ,aż piana będzie gładka i błyszcząca. dodać sok z cytryny i jeszcze  chwilkę ubijać.
Z masy odłożyć 3- 4 łyżki , przełożyć do miseczki i schować do lodówki.
Do pozostałej piany dodać cynamon, zmielone i posiekane migdały. Zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na wysypaną migdałami stolnicę i rozwałkować na grubość ok 6- 8 mm. Wycinać gwiazdki i układać na blaszce. Następnie wszystkie gwiazdki posmarować pianą z cukrem. Mi najlepiej wychodzi gdy nakładam masę nożem, ale piędzeli czy tubki też się sprawdzają.
Gdy udekorujemy już wszystkie gwiazdki, odkładamy na noc by podeschły. Rano suszymy w piekarniku nagrzanym do 120 C przez 25 min. Uwaga lepiej niższa temperatura i dłużej, bo gwiazdki powinny być śnieżnobiałe.

przepis pochodzi z magazynu Wohnen&Garten



Nawet piesek załapał się na kilka gwiazdek.



Z tego przepisu wyszły bialusieńkie i śliczne. 




Drugi przepis pochodzi z mojego bloga KLIK
Przepis znalazłam na stronie Dr Oetker. Gwiazdki są pyszne ale suche, bezowe. Zupełnie inne niż te wyżej, które są wilgotne. Lubię jedne i drugie;-) i obie wersje polecam z całego serca.



Przepis na cynamonowe gwiazdki i filmik znajdziecie na stronie dr,Oetker TU
Cynamonowe gwiazdki
Składniki:
3 białka
250 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 krople olejku rumowego
1 łyżeczka cynamonu
400 g zmielonych migdałów ze skórką ( mogą być też orzechy)

Białka ubijamy na sztywną pianę, partiami dodajemy cukier puder. Z masy odejmujemy dwie czubate łyżki i przekładamy do miseczki- to będzie nasz lukier.
Do pozostałej masy dodajemy cukier waniliowy, zapach rumowy, cynamon i połowę migdałów.
Resztę migdałów wysypujemy na stolnicę, na to wykładamy naszą masę i zagniatamy tak by masa nie była klejąca. Ja wolę dodać więcej migdałów, wtedy lepiej wycina się gwiazdki. 
Na stronie dr. Oetkera jest napisane by wałkować na cukrze pudrze, ja szczerze wolę podsypać ciasto migdałami,
Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 1cm. Wycinać gwiazdki pamiętając by foremkę obsypywać za każdym razem mąką. Ciasto bardzo oblepia foremki.
Wycięte gwiazdki smarujemy pozostałym w miseczce lukrem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 st C ( góra dół), termoobieg o 20 st C mniej, przez 25 minut.
Polecam przed pieczeniem wejść na podany link i oglądnąć filmik.


Rok temu napisałam posta , a w nim bardzo dużo świątecznych zdjęć, Tu link na bloga
KLIK. Jest tam kila fajnych i słodkich inspiracji .
Kochani życzę Wam pięknego wieczoru i bardzo słodkiego weekendu.
Uściski Kasia



11 komentarzy:

  1. dziękuję Kasiu za przepis na gwiazdki:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twoje zdjęcia a przepis na gwiazdeczki podkradam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie i jak świątecznie się zrobiło. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cynamonowe gwiazdki piekłam w zeszłym roku,ale chociaż bardzo się starałam nie wyszły takie bielutkie jak u Ciebie:(,za to rogaliki waniliowe,na które przepis podałaś dwa lata temu na stałe zagościł u nas są pyszne:))

    OdpowiedzUsuń
  5. oj na pewno wykorzystam przepis na cynamonowe gwiazdki :) wyglądają przepięknie i niezwykle apetycznie :) gdy przeczytałam na fb że suszysz gwiazdki byłam święcie przekonana, że to masa solna, pachnąca cynamonem, ot takie gwiazdki do dekoracji :) na pewno wypróbuję Kasiu Twój przepis :) i jak zwykle przepiękne, klimatyczne zdjęcia :) a wiek modelki??? młoda, piękna, szczęśliwa kobieta - tak Ją widzę na tych fotografiach :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękny post. Zdjęcia wspaniałe, utalentowany fotograf. :) Miłego weekendu życzę. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak zwykle pięknie i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Jabłuszka wyglądają obłędnie. Koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapachniało Świętami :) Piękne zdjęcia, piękna Modelka :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie mogę przestać zachwycać się Twoimi zdjęciami, jesteś bardzo fotogeniczna :) Te wszystkie przepisy które podajesz na blogu wyglądają pysznie, myślę że napewno skorzystam z kilku:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka