Wczoraj upiekłam dwa bezowe spody, a dziś tylko dołożyłam bitą śmietanę i letnie owoce. Deser szybki, efektowny i smaczny. Polecam wszystkim łasuchom.
Beza Pavlova
Beza:
8 białek
szczypta soli
łyżeczka soku z cytryny
250 g cukru pudru
100 g cukru kryształu
Białka ubijamy, dodajemy sól, sok z cytryny oraz porcjami cukier puder i kryształ. Na blaszce formujemy dwa okręgi. Możemy zrobić to szprycą, ale zwykła łyżka sprawdza się idealnie.
Wkładamy do rozgrzanego do 140 stopni C piekarnika ( termoobieg) i suszymy godzinę. Pod koniec suszenia możemy lekko otworzyć piekarnik.
Gotowy spód bezowy smarujemy ubitą śmietanką 30 % i posypujemy owocami. Następnie przykrywamy drugim spodem , obkładamy owocami i posypujemy cukrem pudrem.
Pycha na letnie , słodkie zachcianki.
Dodatkowo zrobiłam mini serniczki na zimno. Przepis każdy ma swój , więc nie podaję.
Trochę się rozpędziłam kulinarnie i zrobiłam jeszcze smakowe oliwy. Jemy bardzo dużo sałat , więc oliwy pochłaniamy spore ilości. Sosy sałatkowe robię sama, więc smakowa oliwa dodaje im cudownego aromatu.
Oliwę wlałam do przeźroczystych słoików , ale będę trzymała je w ciemnej szafce, więc nie stracą cennych właściwości.
Zrobiła oliwę z rozmarynem i czosnkiem - jest idealna do pieczonych ziemniaków.
Oliwa z chili - pyszna do pizzy i włoskich dań.
Oliwa ziołowa z oregano , czosnkiem. bazylią , rozmarynem i czerwonym pieprzem - najlepsza do sałatek
A żeby sos sałatkowy miał to coś to potrzeba jeszcze octu winnego. Mój kupny ocet dostał kilka gałązek tymianku. Za jakieś trzy tygodnie nabierze wspaniałego aromatu.
Uciekam bo maluch się obudził. To był taki szyki post.
Miłego popołudnia.
Kaśka
samczności !
OdpowiedzUsuńSmaczne i zdrowe, no bynajmniej oliwy są bardzo zdrowe, no i owoce rzecz jasna, a beza jest pyszna :-)
UsuńWszystko wygląda tak pysznie i pięknie, że aż nabrałam ochoty na kuchenne szaleństwa. Twój post może i szybki, ale będzie genialną ściągawką.
OdpowiedzUsuńTo ściągaj i szalej kulinarnie. Pozdrawiam Kaśka
UsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńI tak smakuje.
UsuńMiłego dnia.
K
Ale pyszności - tort bezowy wygląda obłędnie (i pewnie też tak smakuje;))
OdpowiedzUsuńSłonecznego i miłego długiego weekendu:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Smakuje obłędnie , to fakt. A weekend niestety mamy deszczowy.
UsuńPozdrawiam Kaśka
Tort bezowy, mhmmmm......
OdpowiedzUsuńOliwy tez sama robie. To dla mnie smak lata ♥♥
Pozdrawiam goraco i zycze milego weekendu
Gabi
A jakie zioła dodajesz? Ja zawsze coś świeżego co mam pod ręką, ale obowiązkowo rozmaryn i czosnek.
UsuńPozdrawiam i życzę słonecznego weekendu.
Kaśka
Ojejej, ale kuszisz;)))
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu i dużo słońca.
UsuńBużka
Tort bezowy z owocami to mój ulubiony letni deser, szybki i super smaczny, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo mamy podobne smaki:-) Też bardzo go lubię.
UsuńMiłego dnia
K
Potrafisz tak zrobić zdjęcia ,że juz od samego patrzenia głodna sie zrobiłam.....Robiłam kiedys takie oliwy, musze zrobić znowu..Szczególnie ta z rozmarynem i czosnkiem do ziemniaczków..pycha....A skąd masz takie sliczne buteleczki?
OdpowiedzUsuńOliwa z rozmarynem naprawdę jest pyszna, najlepsza do pieczonych ziemniaków ze skórką. Buteleczki są do przetworów, robi je niemiecka firma week z taką fajną truskawką w logo. To są butelki do robienia soków i keczupów .
UsuńBuziaki
K
Zawsze sobie obiecuję zrobić oliwę aromatyzowaną i zawsze amnezja mnie dopada w jeden dzień :D Może teraz się jakoś uda...
OdpowiedzUsuńOliwa smakowa to szybki sposób na zrobienie aromatycznej sałatki. Wystarczy oliwa, ocet winny, musztarda odrobina soku z cytryny , sól, zioła ew jogurt. Pycha Buziaki
UsuńDesery wyglądają obłędnie! Muszą być przepyszne:) Muszę koniecznie wypróbować Twój sposób na oliwy smakowe:) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDeser jest pyszny. Oliwy robi się bardzo szybko. Są pyszne.Ściskam
UsuńKaśka
Już od jakiegoś czasu obserwuje dom pod brzozą, dziś doszłam do końca a właściwie do pierwszego postu więc mogę spokojnie zatrzymać się tutaj na dłużej:) Uwielbiam sielskie klimaty więc jak najchętniej będę do Ciebie zaglądać:)
OdpowiedzUsuńJejciu jakie pyszności nam przedstawiłaś, nic tylko jeść:)
Pozdrawiam cieplutko
Patrycja
Witaj. Bardzo się cieszę,że spodobały Ci się moje klimaty. Miłego spaceru po moim blogu. Pozdrawiam Kaśka
UsuńMoi chłopcy uwielbiają bezy:)
OdpowiedzUsuńOliwa musi być rewelacyjna:)
Pozdrawiam:)
My też zajadamy się sałatą z oliwą, a beza to pyszny deser.
UsuńBuziaki
K
Słodkości kuszą moje krągłości, a oliwy smakowe mam od dwóch chyba lat i sa rewelacyjne,sama oliwa plus zioła nie da takiego smaku jak oliwa, która jest zaprawiona i stoi długi czas, ja mam ziołową, czosnkową i chili oraz bazyliową, jak ubywa to dolewam i dokładam świeże dodatki,jest niezastąpiona, smacznego:)
OdpowiedzUsuńJa też zawsze dolewam nowej oliwy i świeżą bazylię. Pycha. Buziaki
UsuńKaśka
Kasiu, kupiłam Piękno&pasje!!! Przepiękny artykuł!!! Gratuluję baaaaaaaardzo serdecznie!!!
OdpowiedzUsuńAagaa dzięki wielkie. Muszę napisać,że byłam w P&P. cieszę się,że Ci się podoba. Buziaki wielkie K
UsuńSUPER!!!! i jeszcze raz SUPER!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie: http://krainaslodkichbukietow.blogspot.com/
Dziękuję, u Ciebie to jest dopiero słodko. buziaki Kaśka
Usuń