środa, 18 czerwca 2014

Beza pavlova, letnie serniczki i oliwy smakowe.


Wczoraj upiekłam dwa bezowe spody, a dziś tylko dołożyłam bitą śmietanę i letnie owoce. Deser szybki, efektowny i smaczny. Polecam wszystkim łasuchom.


Beza Pavlova
 Beza:
8 białek
szczypta soli
łyżeczka soku z cytryny
250 g cukru pudru
100 g cukru kryształu

Białka ubijamy, dodajemy sól, sok z cytryny oraz porcjami cukier puder i kryształ. Na blaszce formujemy dwa okręgi. Możemy zrobić to szprycą, ale zwykła łyżka sprawdza się idealnie.
Wkładamy do rozgrzanego do 140 stopni C piekarnika ( termoobieg) i suszymy godzinę. Pod koniec suszenia możemy lekko otworzyć piekarnik.

Gotowy spód bezowy smarujemy ubitą śmietanką 30 % i posypujemy owocami. Następnie przykrywamy drugim spodem , obkładamy owocami i posypujemy cukrem pudrem.
Pycha na letnie , słodkie zachcianki.




Dodatkowo zrobiłam mini serniczki na zimno. Przepis każdy ma swój , więc nie podaję.



Trochę się rozpędziłam kulinarnie i zrobiłam jeszcze smakowe oliwy. Jemy bardzo dużo sałat , więc oliwy pochłaniamy spore ilości. Sosy sałatkowe robię sama, więc smakowa oliwa dodaje im cudownego aromatu.


Oliwę wlałam do przeźroczystych słoików , ale będę trzymała je w ciemnej szafce, więc nie stracą cennych właściwości.








Zrobiła oliwę z rozmarynem i czosnkiem - jest idealna do pieczonych ziemniaków.
Oliwa z chili - pyszna do pizzy i włoskich dań. 
Oliwa ziołowa z oregano , czosnkiem. bazylią , rozmarynem i czerwonym pieprzem - najlepsza do sałatek










A żeby sos sałatkowy miał to coś to potrzeba jeszcze octu winnego. Mój kupny ocet dostał kilka gałązek tymianku. Za jakieś trzy tygodnie nabierze wspaniałego aromatu.




Uciekam bo maluch się obudził. To był taki szyki post. 
Miłego popołudnia.
Kaśka

30 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Smaczne i zdrowe, no bynajmniej oliwy są bardzo zdrowe, no i owoce rzecz jasna, a beza jest pyszna :-)

      Usuń
  2. Wszystko wygląda tak pysznie i pięknie, że aż nabrałam ochoty na kuchenne szaleństwa. Twój post może i szybki, ale będzie genialną ściągawką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ściągaj i szalej kulinarnie. Pozdrawiam Kaśka

      Usuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności - tort bezowy wygląda obłędnie (i pewnie też tak smakuje;))
    Słonecznego i miłego długiego weekendu:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje obłędnie , to fakt. A weekend niestety mamy deszczowy.
      Pozdrawiam Kaśka

      Usuń
  5. Tort bezowy, mhmmmm......
    Oliwy tez sama robie. To dla mnie smak lata ♥♥
    Pozdrawiam goraco i zycze milego weekendu
    Gabi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie zioła dodajesz? Ja zawsze coś świeżego co mam pod ręką, ale obowiązkowo rozmaryn i czosnek.
      Pozdrawiam i życzę słonecznego weekendu.
      Kaśka

      Usuń
  6. Tort bezowy z owocami to mój ulubiony letni deser, szybki i super smaczny, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mamy podobne smaki:-) Też bardzo go lubię.
      Miłego dnia
      K

      Usuń
  7. Potrafisz tak zrobić zdjęcia ,że juz od samego patrzenia głodna sie zrobiłam.....Robiłam kiedys takie oliwy, musze zrobić znowu..Szczególnie ta z rozmarynem i czosnkiem do ziemniaczków..pycha....A skąd masz takie sliczne buteleczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwa z rozmarynem naprawdę jest pyszna, najlepsza do pieczonych ziemniaków ze skórką. Buteleczki są do przetworów, robi je niemiecka firma week z taką fajną truskawką w logo. To są butelki do robienia soków i keczupów .
      Buziaki
      K

      Usuń
  8. Zawsze sobie obiecuję zrobić oliwę aromatyzowaną i zawsze amnezja mnie dopada w jeden dzień :D Może teraz się jakoś uda...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwa smakowa to szybki sposób na zrobienie aromatycznej sałatki. Wystarczy oliwa, ocet winny, musztarda odrobina soku z cytryny , sól, zioła ew jogurt. Pycha Buziaki

      Usuń
  9. Desery wyglądają obłędnie! Muszą być przepyszne:) Muszę koniecznie wypróbować Twój sposób na oliwy smakowe:) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Deser jest pyszny. Oliwy robi się bardzo szybko. Są pyszne.Ściskam
      Kaśka

      Usuń
  10. Już od jakiegoś czasu obserwuje dom pod brzozą, dziś doszłam do końca a właściwie do pierwszego postu więc mogę spokojnie zatrzymać się tutaj na dłużej:) Uwielbiam sielskie klimaty więc jak najchętniej będę do Ciebie zaglądać:)
    Jejciu jakie pyszności nam przedstawiłaś, nic tylko jeść:)
    Pozdrawiam cieplutko
    Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Bardzo się cieszę,że spodobały Ci się moje klimaty. Miłego spaceru po moim blogu. Pozdrawiam Kaśka

      Usuń
  11. Moi chłopcy uwielbiają bezy:)
    Oliwa musi być rewelacyjna:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też zajadamy się sałatą z oliwą, a beza to pyszny deser.
      Buziaki
      K

      Usuń
  12. Słodkości kuszą moje krągłości, a oliwy smakowe mam od dwóch chyba lat i sa rewelacyjne,sama oliwa plus zioła nie da takiego smaku jak oliwa, która jest zaprawiona i stoi długi czas, ja mam ziołową, czosnkową i chili oraz bazyliową, jak ubywa to dolewam i dokładam świeże dodatki,jest niezastąpiona, smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zawsze dolewam nowej oliwy i świeżą bazylię. Pycha. Buziaki
      Kaśka

      Usuń
  13. Kasiu, kupiłam Piękno&pasje!!! Przepiękny artykuł!!! Gratuluję baaaaaaaardzo serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aagaa dzięki wielkie. Muszę napisać,że byłam w P&P. cieszę się,że Ci się podoba. Buziaki wielkie K

      Usuń
  14. SUPER!!!! i jeszcze raz SUPER!!!
    Zapraszam również do mnie: http://krainaslodkichbukietow.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, u Ciebie to jest dopiero słodko. buziaki Kaśka

      Usuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...