czwartek, 17 grudnia 2020

KALENDARZ ADWENTOWY 2020 DZIEŃ 16

 


Dziś trochę z opóźnieniem ale za to mega pyszne ciasteczka.
Są przepyszne i zrobię je jeszcze raz bo:
-użyłam złej foremki ma być pięcioramienna gwiazdka
- zbyt grubo rozwałkowałam i ciasteczka potrzebowały więcej czasu a toffifee niestety tego nie wytrzymały
- włożyłam do nagrzanego piekarnika 2 blaszki na raz i mimo termoobiegu ciasteczka potrzebowały więcej czasu by się upec, a toffi się zdeformowały
No cóż każdy robi błędy. Ale jutro piekę jeszcze raz.




Czyż nie są słodkie?





Przepis i zdjęcie poniżej pochodzą z linku pod zdjęciem. Tak mają wyglądać i muszę takie same upiec.



CIASTECZKA TOFFIFEE


  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 15 Toffifee do dekoracji ( Pralinki zamrozić!)
  • Foremka gwiazdka pięcioramienna

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować cienko! moje były zbyt grube!!! wycinać gwiazdki , układać toffifee i piec w piekarniku 10-15 minut 170 st. C


Do jutra i napiszcie koniecznie komu udało się upiec perfekcyjne;-)


3 komentarze:

  1. Cudowne te ciasteczka, nawet niejadków zachwycą. Wielkie brawa Kasiu!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysł:)))nawet te co mówisz nieudane,jak dla mnie udane:)))ale to dowód na normalność:)że może się coś nie udać w kuchni i to nie jest koniec świata:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie cudne!! Pierwszy raz widzę takie ciasteczka. Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...