niedziela, 15 grudnia 2019

KALENDARZ ADWENTOWY 2019- DZIEŃ PIĘTNASTY - CIASTECZKA Z GALARETKĄ Z CZARNEJ PORZECZKI



Trzecia świeczka zapalona. Ale ten czas ucieka. Już połowa grudnia, do świąt kilka dni ,a śniegu nie widać. I ponoć nie będzie;-(
Dziś popadało, a ja miałam nadmiar energii , takiej domowej. Więc wykorzystałam to w kuchni. Normalnie mam dwa przepisy do przodu, bo dziś zrobiłam składane ciasteczka, upiekłam drożdżowe z orzechami i dokończyłam Magdalenki. 


Przepis dopiszę jutro rano, bo już późno, a piszę post z łóżka. Ale ciasteczka wyszły śliczniutkie i smaczne.  











Ja to tak mam,że zwykłe ciasteczko potrafię 100 razy obfotografować;-) 
Nawet nie wiecie ile przyjemności sprawia mi to blogowanie. Wiem,że obiecałam i mobilizuję wszystkie siły i piszę choć kilka słów codziennie. 




CIASTECZKA Z GALARETKĄ Z CZARNEJ PORZECZKI

CIASTO:
400 g mąki
200 g zmielonych migdałów
300 g zimnego masła
150 g cukru
2 łyżki śmietanki 30%
 Zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę.
Wałkować, wycinać, piec ok 8-10 minut w ok 180 stopni C ( muszą być lekko złote)

Ja wycinałam po pół blaszki ciasteczek na spód i pół blaszki z otworkiem na górze.
Te z otworkiem po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Te dolne smarujemy galaretką ( u mnie część z domową galaretką na bazie soku z porzeczki, a część to zagotowany dżem z czarnej porzeczki, który przetarłam przez sitko i lekko zagotowałam. Pięknie zgęstniał, był gładki i lśniący) i układany górne ciasteczka .
Pyszne, delikatne ale najważniejsze to ,że są przepiękne;-))
Przepis z niemieckiej gazety Wohnen und Garten.






Muszę jeszcze zrobić kilka fajnych fotek z tymi ciasteczkami. 
A teraz buziaczki. Pa pa




9 komentarzy:

  1. Ciasteczka pierwsza klasa. Czas umyka, zaraz Święta. Super. Już nie mogę się doczekać. Pozdrawiam Do zobaczenia Do jutra Aśka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu normalnie nie wiem jak to jest ale już za tydzień święta;_0. Niedawno zbierałam dynie z ogrodu , a już niedługo będę siała następne;-). Buziaki i bardzo dziękuję,że jesteś tu codziennie. Kasia

      Usuń
  2. Jakie smakowite! Ja poproszę przepis, może uda się zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już uzupełniłam przepis. Smacznego i do jutra. Kasia

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam z całego serca. Idealne na prezent;-)). Pa pa

      Usuń
  4. Cudowne zapachy muszą się rozchodzić w twoim domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, to jest w tym wszystkim najlepsze;-))). Ściskam Kasia

      Usuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...