Strucla orzechowa z cudownym aromatem orzechów i rumu została upieczona tak spontanicznie. Robiłam listę zakupów do świątecznych wypieków i patrząc na makowca, pomyślałam,że może upiekę struclę z orzechami .
Lubię drożdżowe wypieki więc szybko zagniotłam drożdżowe ciasto.
Piekłam z przepisu Moje wypieki link poniżej.
Do masy orzechowej dodałam kieliszek rumu zamiast cynamonu. A i lukier jest z rumu i cukru pudru.
Zamiast kruszonki posiekane migdały.
Wiem,że nie wolno jeść ciepłego ciasta drożdżowego ale zawsze je jem . Nie mogę wytrzymać, aż ostygnie. Podobnie jak skubię zagniecione i wyrośnięte już ciasto drożdżowe. Też nie wolno ale uwielbiam ten aromat i zawsze jak byłam mała to podkradałam babci .
Po drożdżowym nie ma śladu. Ciasteczka jeszcze są.
A jeszcze zobaczcie nowe wzory pierników.
Świąteczne motywy, szopki. Cuda od Magdy - Bardzkie pierniki.
Ciasteczko jako dekoracja. Czemu nie, jak najdzie kogoś ochota można schrupać;-))
Czy te pierniki nie wyglądają jak małe dzieła sztuki. Uwielbiam je fotografować . Nie marudzą, grzecznie pozują i są mega fotogeniczne.
Dobrej nocy i słodkich snów.
PS Na jutro nie mam nic. No chyba,że zrobię Wam relację z robienia domowych wędlin hi hi. Powstanie Heniowa kiełbasa. Heniowa bo tata Heniu . Ale coś słodkiego i tak wyczaruję ;-)) Buziaki
Wspaniałości!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają twoje ozdoby :)
Ja sie piszę na Heniową kiełbasę. Haha. Uwielbiam domowe wyroby mięsne. Żeby jeszcze tak mieć swoją wędzarenkę. Mmmmm. Ciasto wygląda przepięknie, Magdy pierniki również. Pozdrawiam Do zobaczenia Do jutra Aśka
OdpowiedzUsuńmiałam piec ciasto francuskie z orzechami takie zawijane jak strucla ,ale wyszły mi orzechy na trocik i na masę a nikomu nie chce się łupić,więc nie będzie:))))
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem na ten blog wchodzi dużo osób. Po prostu bardzo się opłaca.
OdpowiedzUsuńFajny blog. Na pewno dużo osób powinno wejść na ten blog.
OdpowiedzUsuń