piątek, 4 grudnia 2015

Kalendarz adwentowy - dzień czwarty





Witam czwartego grudnia. W kolejnej skarpecie mamy... tadammm 

CIASTO LAWA

Pyszne na ciepło. Z płynną , czekoladową lawą w środku. 

Składniki:
125 g masła
140 g  gorzkiej czekolady
2 jajka
100 g cukru
2 łyżki mąki

Masło roztopić, dodać połamaną czekoladę i poczekać aż się rozpuści.
W miseczce ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka, czekoladę z masłem i mąkę.
Masę wlewamy do małych naczyń żaroodpornych. Naczynia muszą być wysmarowane masłem, a dno wyłożone papierem do pieczenia.
Wstawiamy do gorącego 200 C piekarnika na równo 15 minut.
Podajemy gorące . Pyszne z lodami waniliowymi, bitą śmietaną lub same;-)









Wygląda jak suflet czekoladowy.





A najlepsze jest to płynne nadzienie.


A resztkę ciasta wlałam do emaliowanego garnuszka. Pycha. Niby to samo danie , a inaczej smakuje z garnucha;-)
To co do zobaczenia jutro. Obiecuję,że będzie gwieździście.







5 komentarzy:

  1. Kusisz tą czerwienią. Chciałam w tym roku zrobić wystrój szaro srebrno biały, ale czerwień ciągle kusi. : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam takiego ciacha :)) Czas nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O - jak wspaniale, że właśnie ten przepis pojawił się dziś u Ciebie! To ukochane ciasto mojego syna, ja go nie potrafię zrobić, więc zazwyczaj jemy je w cukierni. Teraz będę mogła zrobić sama :) Dziękuję :)
    Śliczna stylizacja!
    Czekam na kolejny dzień adwentu u Ciebie :)
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdybym chciał robić wszystkie słodkości jak Ty i później je zjadać w gronie najblizszych, to do świąt byśmy się już tylko turlali Wygląda smakowicie i tak jest, wierzę w to bardzo mocno. I na tym nistety poprzestać muszę Pozdrawiam Do widzenia Do jutra Asis

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja chyba zaraz padne takie smakowitosci pokazujesz. Nie mam jeszcze kuchni zbudowanej wiec moge obejsc sie tylko smakiem ;)
    usciski

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...