niedziela, 13 grudnia 2015

Kalendarz adwentowy - dzień trzynasty



Witam serdecznie w niedzielny poranek.  Za oknem piękne słońce. Pogoda wiosenna. Ja jeszcze zaspana z kubkiem kawy siedzę przy laptopie. 
Lubie takie spokojne dni. Choć mój dzień miał wyglądać zupełnie inaczej :-), ale i tak zapowiada się fajnie.
Dzisiaj podam Wam dwa szybkie przepisy na słodkie likiery.
Jasny anielski z nutką migdałową ( marcepanową), drugi piernikowy. 


ANIELSKI LIKIER Z AMARETTO

150 g białej czekolady
80 g cukru
1 jajko
500 ml śmietanki 30%
300 ml amaretto

Czekoladę posiekać, roztopić na parze. Przełożyć do garnka, wlać 250 ml śmietanki, wbić jako, dodać cukier. Intensywnie mieszać i jednocześnie podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Nie gotować!
Zdjąć z gazu, wlać amaretto. 
250 ml śmietanki lekko ubić ( ma być ciut gęściejsza) i wlać do pozostałych składników. Wymieszać. Przelać do butelek. Przechowywać najlepiej w lodówce. W przepisie podane jest do 3 tygodni. ??? Nie wiem ile. Zrobiłam w piątek i szczerze wątpię by tak długo u nas wytrzymało. Myślę,że lepiej zrobić mniej i krócej przechowywać.
Ale bardzo polecam. Pyszny likier. No, a wlany w małe buteleczki i dołączony do prezentu pod choinkę, zachwyci każdego.












LIKIER PIERNIKOWY

150 ml wódki
250 ml śmietanki 30%
50 g cukru pudru 
3 - 4 łyżki nutelli
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Alkohol, nutellę , cukier puder ( można użyć mniej) i przyprawę wymieszać mikserem.
Śmietankę lekko ubić, by stała się gęściejsza. Wszystko połączyć i lekko zmiksować. 
Przelać do butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu 2 - 3 miesiące. 
Tu myślę,że spokojnie możemy schować na później.
Gorąco polecam. Mąż był zachwycony , gdy testował dobrze schłodzony likier.





Życzę Wam miłej niedzieli, a jeżeli macie ochotę podać jakiś fajny przepis na likiery, ciasteczka to będzie mi bardzo miło. Postaram się je zrobić i pokazać na blogu.
Ściskam Kaśka




16 komentarzy:

  1. Likiery to nie moje gusta, ale buteleczki piękne. : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są słodkie i dlatego nie każdy je lubi. Ale ja z tych co likiery traktuje jak deser. A te butelki uwielbiam. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję Kaśka

      Usuń
  2. mniam!!! Idę sobie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cytrynówka
    0.7 kg cytryn
    0.5 l spirytusu
    1.5 szk wody
    1 szkl cukru
    Cytryny sparzyć wyszorowac szczoteczka zetrzeć z nich skórkę (uwaga żeby nie biała bo będzie gorzko) wycisnąć sok z cytryny (pestki koniecznie odrzucić ale mia wskazany na tym etapie).
    Podgrzać wodę z cukrem,wlać spirytus dodac skorke i sok odstawić na 24 godziny w zamkniętym słoju.
    Po dobie zlać i przedsedzić przez gazetę nawet ze trzy razy. Podawać dobrze schłodzone.
    Uwaga ma dużą moc, więc warto zażywać w miarę pojemności głowy hihi

    OdpowiedzUsuń
  4. Malibu
    100 g wiorków kokosowych zalać 1 szklanką wrzącej wody. Po wysuszeniu zalać 1 szklanką spirytusu. I tu trzeba odczekać w zamkniętym słoju 21 dni ale myślę, że jak jutro zrobisz to na święta będzie gotów, a warto uwierz na słowo :)
    Po tym czasie odsedzić wiórki (można je potem zużyć do ciast) dodać puszkę mleka skondensowanego słodzonego i puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego.
    Czas przechowywania do ok 1.5 miesiąca.
    Delikatny, smaczny w sam raz na zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko zrobię już po świętach. Napiszę posta i zrobię zdjęcia. Bardzo dziękuję. A ten kokosowy kusi. Ściskam i jeszcze raz dziękuję Kaśka

      Usuń
  5. Oj wygląda pysznie - jeszcze w zestawieniu z tą skrzyneczką - idealnie pasuje :) - dzieje się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrzyneczkę dostałam. Były w niej butelki ale bez zatyczek. Muszę dokupić. I tak patrzę na skrzynkę z likierami i chyba dekoracja sama w sobie. Pozdrawiam Kaśka

      Usuń
  6. Kasiu, czy Twój małżonek wie, jaki z niego szczęściarz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba się zaczerwieniłam. Ale myślę że wie. Jemu też nic nie brakuje. Ściskam Kaśka

      Usuń
  7. Aranżacje świetne.Lubię smaki migdałowe, więc anielski likier zrobię, ale bliżej świąt, co by za szybko nie zniknął.
    Pozdrawiam.E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten anielski szybko ubywa. Ale mam nadzieje że dotrwa do świąt. Pozdrawiam serdecznie Kaśka

      Usuń
  8. Pracowita niedziela. Dla mnie za słodkie ale spróbuję zmniejszyć ilość cukru i zobaczę co z tego będzie. Miłego dnia 14-ego Do zobaczenia. Do jutra. Asis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są słodkie. Szczególnie ten z nutellą. Daj znać jak wyjdzie. Ściskam Kaśka

      Usuń
  9. Koniecznie muszę zrobić, może i obdaruję kogoś tymi specjałami :)Dziękuję za przepisy, zdjęcia jak zawsze cudne, bardzo klimatyczne :)
    Pozdrawiam
    Iwona

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...