wtorek, 4 grudnia 2018

KALENDARZ ADWENTOWY DZIEŃ CZWARTY- CZEKOLADOWY PIERNIK ZE ŚLIWKĄ



Już czwarty grudnia. Cztery dni zleciały. Oj leci ten czas. Patrzę jak świeca spala się po kawałeczku.


Upiekłam dziś taki czekoladowy, aromatyczny i wilgotny piernik. Pachnie przyprawami i jest bardzo puszysty.

Udekorowałam go gałązkami z ostrokrzewu. W deszczu leciałam pod płot sąsiadki po listki. Polecam bo jest pyszny. Upiekę jeszcze jeden przed świętami bo dziś zostało już tylko pół ;-)



CZEKOLADOWY PIERNIK ZE ŚLIWKĄ

120g czekolady
120 g masła
120 g miodu
80 g cukru

Wszystko wrzucamy do garnka i rozpuszczamy. Następnie dodajemy wszystkie składniki w podanej w przepisie kolejności i ucieramy mikserem.

150g mleka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
100 g posiekanych śliwek
40g kandyzowanego imbiru
 2 jajka 
120 g dżemu śliwkowego

Ciasto przekładamy do kesówki. ja upiekłam w foerce z kominkiem. Chciałam zrobić wianek z piernika,
Pieczemy 60 minut w 160 st. C


Kandyzowany imbir robię sama.
Imbir obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Woda i cukier 1:1 gotujemy aż cukier się rozpuści. Wsypujemy imbir i na wolnym ogniu gotujemy ok 20 minut. Imbir dodajemy do ciasta a syrop do napojów. 





Miały być inne zdjęcia  ale nie dałam rady, chciałam dobrze, a wyszło jak zawsze. Już nic nie obiecuję ale postaram się. Uciekam bo chcę oglądnąć serial. Chyba ten serial to jedyne co oglądam w telewizji. Reklamy lecą , a ja piszę;-) 

Buziaki i dziękuję ,że jesteście. 
Kasia





5 komentarzy:

  1. Dopiero przed chwilą zobaczyłam, że Ty już od trzech dni częstujesz pysznościami. Uwielbiam gdy "zaczynasz piec" adwentowy kalendarz.Właśnie sprawdziłam, że mój pierwszy komentarz był 2 grudnia 2015 roku.Kto by to pomyślał, że już tyle lat wpadam do Ciebie na kawkę i ciasteczka.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie kaloryczny W sobotę mama ma imieniny. Wypróbuję przepis i dam znać czy smakowało Do zobaczenia Do jutra

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz czuje smak tego piernika mniammmm.Super przepis wyprobuje.Dzisiaj zrobilam rogaliki kokosowe z twojego kalendarza z zeszlego roku i sa wysmienite. Dzieki Kasiu za te wszystkie slodkie przepisy.Pozdrawiam i do jutra

    OdpowiedzUsuń
  4. JULITA GRYGIEL4 grudnia 2018 23:30

    Już wiem co piekę na niedzielę:-)Piernik i czekolada to ulubione słodycze mojego męża.Jestem pewna, że w czekoladowym pierniku po prostu się zakocha.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój piernik dojrzewa w zimnym:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...