sobota, 4 lutego 2023

DONUTS - CZYLI CACKO Z DZIURKĄ

 


Tak sobie pomyślałam ,że zrobię sobie moją własną książkę kucharską. Zbiorę ulubione, sprawdzone i rodzinne przepisy , potem upiekę , ugotuję i zrobię zdjęcia. I nie będę musiała szukać w tej masie książek i notesów. A przy okazji może ktoś z Was się zainspiruje.



Pyszne donaty ucieszą wielbicieli pączków i smażonych słodkości

Przepis na ok 20 sztuk





DONUTS 

500 G MĄKI PSZENNEJ

250 ML MLEKA

30 G DROŻDŻY

2 JAJKA

40 G CUKRU

80 G MASŁA

2 ŁYŻKI SPIRYTUSU LUB RUMU


1. Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże oraz łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na 15 minut.

2.Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, zaczyn , jajka. Wyrabiać ciasto i   powolutku wlewać  masło i rum. 

3. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm. Wycinać szklanką kółka. kieliszkiem robić dziurki w środku.

5. Wycięte donaty odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. 

6. Smażyć na gorącym smalcu.

7. Posypać cukrem lub polać lukrem.

Są pyszne, nie za słodkie. 



Te z cukrem zrobiłam specjalnie dla Bartka. Lukrowane dla nas.




Lukier wyszedł zbyt ciemny , a chciałam taki pastelowy. Następnym razem tylko ciut barwnika!!!!



Fajne do mleka. Ale najlepsze gorące. Świeżutkie. Wiem wiem , nie wolno jeść gorącego ciasta drożdżowego --ale ja uwielbiam i nigdy mi nic nie jest.
Ściskam Was cieplutko.
Kasia


8 komentarzy:

  1. Pani Kasiu proszę wydać swoją książkę kucharsko - blogową..chętnie kupimy:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj może kiedyś. Ale będzie darowa, blogowa:-)). Dziękuję z całego serca

      Usuń
  2. Wyglądają i smakują zapewnie wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Idealne. Ale i na pączki mamy super przepis. Uściski Kasia

      Usuń
  4. Niesamowite jak mnie zainsipirowałaś do działania w kuchni. Biorę się za gotowanie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...