BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM
CIASTO DROŻDŻOWE:
1 paczuszka suszonych drożdży ( 7 g)
150 ml ciepłego mleka
75 g stopionego masła
450 g mąki orkiszowej typ 1050 ( może być też orkiszowa chlebowa)
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
2 jajka ( s)
Do miski wlać ciepłe mleko i dodać drożdże. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
W tym czasie przygotować farsz.
FARSZ:
100 g posiekanego czosnku niedźwiedziego
2 ząbki czosnku
40 ml oliwy z oliwek
40 g nerkowców
100 g fety
sól do smaku
Wszystkie składniki zmiksować na gładkie pesto.
Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 30 cm x 40 cm. Posmarować farszem. zwinąć w rulon. Kroić na kawałki o szerokości ok 3 m. Następnie przełożyć na blaszkę z zachowaniem sporych odstępów . Przy pomocy drewnianej łyżki zrobić dekoracyjne wgłębienie.
Posypać sezamem . Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 25 minut.
Pięknie wyglądają i na pewno niesamowicie smakują. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńniestety jeszcze nic mi nie wyrosło na suszonych do drożżach
OdpowiedzUsuńMoże były po terminie, albo miały styczność z sola...ja wszystko piekę na suszonych i zawsze mi wychodzi pyszne ciacho drożdżowe:)
UsuńJakie apetyczne bułeczki...dopiero w tym roku posadziłam u siebie taki czosnek...przepis zapisuję i lecę szukac czosnku;);) zdjęcia jak zwykle przepiękne:):)
OdpowiedzUsuńBędą pieczone, ale z pesto bazyliowym (czosnku niedźwiedziego nie ma już w moim regionie).
OdpowiedzUsuńJa tez upieke z pesto bazyliowym. I wlasciwie zawsze udaja mi sie wypieki z suszonami drozdzami, trzeba tylko uwazac na termin przydatnosci- w przypadku drozdzy to bardzo wazne. Pozdrawiam! Kasia
OdpowiedzUsuńKochani, widziałam Wasz dom zalany! Czy wszystko ok?
OdpowiedzUsuń