piątek, 14 grudnia 2018

KALENDARZ ADWENTOWY DZIEŃ CZTERNASTY-CZEKOLADOWE ROGALIKI


Wczoraj pisałam posta i znajdziecie go na dole. Dziś tylko uzupełniam zdjęcia ;-) bo obiecałam.


Spadło trochę śniegu, szału nie ma ale jest zimowo. Tło do zdjęć mamy doskonałe. Szczególnie do czekoladowych rogalików. 








Rogaliki pyszne i dziwnie znikają. 







To pozdrowienia z 15 grudnia, poniżej cdn z 14 grudnia. Uściski K





Przed chwilą upiekłam czekoladowe rogaliki z przepisu Wohnen und Garten.

 

Wyszły pyszne. Ale dosłownie kilka minut temu zamoczyłam rożki w czekoladzie.  No i czekolada jest płynna  więc nie mam co liczyć na zdjęcia.  Wrzucam więc z gazety i z telefonu.   Upiekłam też na jutro cynamonowe ślimaczki.

To mój hit. Pycha A dom pachnie jak świąteczna piekarnia. No i upiekłam też ślimaczki czekoladowe przełożone białą czekoladą.  I tu pierwsza klapa. Ciasta zbyt dużo.  Nie popatrzyłam na ilość składników. Maszyna ledwo zagniotła ciasto ,a białą czekoladę  zamiast posiekać staram na tarce. Klapa na całego. Z ciasta powstały takie gnioty😂. Kulki. Potem je lekko spłaszczyłam. Kruche
 i trochę sypkie Ale smak mega pyszny. No i jutro próba nr.2. Zobaczymy moją improwizację😉.




CZEKOLADOWE ROGALIKI

50 g orzechów włoskich zmielonych
200g miękkiego masła
100g cukru pudru
50g gorzkiej czekolady startej
1 żółtko
1 łyżka mleka
1 łyżka kakao
300g mąki

Masło utrzeć z cukrem pudrem.  Dodawać pozostałe składniki . Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez około pół godziny.  Formować rogaliki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160stopni C góra dół przez 10 -15 minut. Ja piekłam 15 minut.
Przestudzone rożki maczać   w rozpuszczonej czekoladzie. Pycha
Rożki polecam bo bardzo fajnie się je robi. Są z rodzjau tych szybkich. Jutro nadrobię zdjęcia i przepisy więc może uda mi się publikować posty przed południem. Ale to tak jest jak się piecze na bieżąco i po pracy, Więc przepraszam. 
Kochani na dziś taka bida zdjęciowa ale jutro dorzucę fajne fotki. 
Miłego wieczoru. Ściskam Was mocno.
Kasia








7 komentarzy:

  1. Ślimaki są pycha, robię podobne. Nie przejmuj się, że Ci coś nie wyszło. I tak jestem pod wielkim wrażeniem jak Ty to wszystko ogarniasz i masz czas, żeby nam te cudeńka prezentować. Dzisiaj po pracy wzięłam się za pierniczki - robię je od lat i zawsze były super . Do dziś. Nie wiem co się stało. Są straszne. No cóż, nie zawsze niedziela. Do zobaczenia Do jutra

    OdpowiedzUsuń
  2. W skład ciasteczek wchodzą orzechy włoskie, a że w tym roku był wysyp na naszych drzewach to te ciasteczka też zrobię. No i jeszcze husarskie z zeszłorocznego kalendarza-hit minionych świąt

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać , że zaglądam do ciebie codziennie , nie mogę się powstrzymać od oglądania słodkości jakie widnieją na twoich zdjęciach.Mam na niektóre chęć, tylko czasu jeszcze nie.Podziwiam tę ilość wypieków i zastanawiam się co ty z nimi zrobisz?.........wszystkie pałaszujecie , czy to na prezenty?

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham wszystkie ciasteczka które maja w sobie orzechy:)))a jak jeszcze dodać czekoladę...to nie powiem Ci co bo to niecenzuralne jest:))))))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...