niedziela, 9 grudnia 2018

KALENDARZ ADWENTOWY DZIEŃ DZIEWIĄTY-PIERNICZKI Z LUKREM


Dziś miękkie pierniczki. Bardzo aromatyczne i bardzo podobne do tych kupowanych w Niemczech. 
Szybkie i proste w wykonaniu.

PIERNICZKI Z LUKREM

300 g mąki
100g cukru
3 łyżki brązowego cukru
50g zmielonych migdałów
100g posiekanych migdałów
Szczypta cynamonu,  kardamonu,  goździków i gałki
łyżeczka przyprawy do piernika
1 jajko
1 żółtko
150 g miodu
80g skórki pomarańczowej
8g sody rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
Wszystko wymieszać w tej kolejności.


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Góra - dół. Ciasto zagnieść, uformować rolkę 2cm średnicy. Ucinać kawałki ok 2,5 cm. Toczyć kulki, układać na blaszce. Delikatnie spłaszczyć. Zostawić duże odstępy bo ciasteczka pięknie rosną. Piec 18- 20 min.
Układać na kratce. 

Lukier

1 białko  i 100 g cukru  pudru utrzeć. Ja ucierałam mikserem ok 5 minut. Lukier wyszedł biały jak śnieg.
Pierniczki przełożyć do puszki. Zmiękną dopiero po 2 dniach. Można też polać czekoladą. Są pyszne.




 Są bardzo aromatyczne i miękkie. Po trzech dniach zrobiły się wilgotne w środku. Niebo w gębie.








Z jarmarku w Monachium przywiozłam sobie takiego pięknego hiacynta w białym wosku. Na jarmarku i hiacynty i wianki i lawenda i truskawki???Jutro będą jarmarkowe zdjęcia . 







Dziś więcej fotek , mniej pisania. Bloga piszę na bieżąco, wieczorem jak młody śpi , a ja jestem po pracy więc przepraszam ,że jestem dopiero wieczorem. Postaram się nadrobić i wieczorem pisać bloga na następny dzień. Może się uda. Uciekam bo już późno. Dziękuję za to ,że jesteście tu ze mną. A na komentarze odpowiem jutro.
Buziaki Kasia

















4 komentarze:

  1. Uwielbiam Twoje zdjecia. Właśnie wyciągnęłam z pieca bułeczki z rozmarynem i żurawiną. Miały być na rano. Miały. Rozeszły się w kilka sekund. Córka zjada z humusem, pozostali z serem. Rano będzie jajecznica. Trudno. Do zobaczenia Do jutra

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko piękne i apetyczne; może się skuszę i upiekę też takie pierniczki?
    Czekam na zdjęcia z jarmarku!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Malgorzata Bryla9 grudnia 2018 22:46

    ����

    OdpowiedzUsuń
  4. I love your posts and everything looks wonderful. I love your idea thanks for sharing.
    หนังออนไลน์

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...