Dziś miękkie pierniczki. Bardzo aromatyczne i bardzo podobne do tych kupowanych w Niemczech.
Szybkie i proste w wykonaniu.
300 g mąki
100g cukru
3 łyżki brązowego cukru
50g zmielonych migdałów
100g posiekanych migdałów
Szczypta cynamonu, kardamonu, goździków i gałki
łyżeczka przyprawy do piernika
1 jajko
1 żółtko
150 g miodu
80g skórki pomarańczowej
8g sody rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
Wszystko wymieszać w tej kolejności.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Góra - dół. Ciasto zagnieść, uformować rolkę 2cm średnicy. Ucinać kawałki ok 2,5 cm. Toczyć kulki, układać na blaszce. Delikatnie spłaszczyć. Zostawić duże odstępy bo ciasteczka pięknie rosną. Piec 18- 20 min.
Układać na kratce.
Lukier
1 białko i 100 g cukru pudru utrzeć. Ja ucierałam mikserem ok 5 minut. Lukier wyszedł biały jak śnieg.
Pierniczki przełożyć do puszki. Zmiękną dopiero po 2 dniach. Można też polać czekoladą. Są pyszne.
Z jarmarku w Monachium przywiozłam sobie takiego pięknego hiacynta w białym wosku. Na jarmarku i hiacynty i wianki i lawenda i truskawki???Jutro będą jarmarkowe zdjęcia .
Dziś więcej fotek , mniej pisania. Bloga piszę na bieżąco, wieczorem jak młody śpi , a ja jestem po pracy więc przepraszam ,że jestem dopiero wieczorem. Postaram się nadrobić i wieczorem pisać bloga na następny dzień. Może się uda. Uciekam bo już późno. Dziękuję za to ,że jesteście tu ze mną. A na komentarze odpowiem jutro.
Buziaki Kasia
Uwielbiam Twoje zdjecia. Właśnie wyciągnęłam z pieca bułeczki z rozmarynem i żurawiną. Miały być na rano. Miały. Rozeszły się w kilka sekund. Córka zjada z humusem, pozostali z serem. Rano będzie jajecznica. Trudno. Do zobaczenia Do jutra
OdpowiedzUsuńWszystko piękne i apetyczne; może się skuszę i upiekę też takie pierniczki?
OdpowiedzUsuńCzekam na zdjęcia z jarmarku!
Pozdrawiam.
����
OdpowiedzUsuńI love your posts and everything looks wonderful. I love your idea thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńหนังออนไลน์