Mikołajkowy wieczór. Dopiero piszę , bo jak zwykle nie mam czasu w ciągu dnia, ale odpuszczam stres i na spokojnie piszę wieczorem.
Pyszny i mega smaczny deser. W ładnych szklanych naczyniach prezentuje się bardzo elegancko. Można ozdobić pistacjami, chili, pralinami lub tartą czekoladą.
Pewniak na ważne imprezy i rozpusta bez okazji. Z tej ilości spokojnie starczy dla 6 osób. Ja zrobiłam w tych szklaneczkach i zjadłam 1/3 . Reszta poszła do lodówki więc radzę zrobić malutkie porcje. Nawet w kieliszku.
Życzę smacznego .
MOUSSE AU CHOCOLAT
200g gorzkiej czekolady min 60 % kakao
50 g śmietanki 30%
2 łyżki mocnego espresso
4 świeże białka
szczypta soli
50 g cukru
4 żółtka
200 g śmietanki 30%
trochę chili lub cynamonu do smaku
Śmietankę (50g) i espresso zagrzać. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. odczekać do rozpuszczenia, Dobrze wymieszać. Gdy lekko przestygnie dodać 4 żółtka i zmiksować. Dodać chili lub cynamon, ale można pominąć.
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać tak długo ,aż piana będzie błyszcząca.
Śmietankę 200 g ubić na sztywno.
Do czekolady wmieszać białko i ubitą śmietanę. Przełożyć do woreczka, odciąć rożek i ostrożnie wlać do szklanego naczynia.
Odstawić na 4 godziny do lodówki.Ważne by zjeść nasz deser przez najbliższe 4 dni bo zawiera surowej jajka.
Ja jajka przed użyciem sparzyłam wrzątkiem i przelałam zimną wodą.
Mam nadzieję, że narobiłam Wam ochoty na czekoladę.
Do jutra.
Kasia
Wyglada smakowicie. Ale rzeczywiscia taka porcja może powalić.Ha ha Dziękuję za nowy pomysł. Pozdrawiam Do zobaczenia Do jutra
OdpowiedzUsuńOj narobiłaś, narobiłaś Kasiu ogromnej ochoty. Weekend zapowiada się pracowicie słodki. Pozdrawiam Julita
OdpowiedzUsuńo matko!uwielbiam czekoladę:)))
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń