wtorek, 11 grudnia 2018

KALENDARZ ADWENTOWY DZIEŃ JEDENASTY - BISCOTTI


Czasem trzeba mieć ciasteczka na tzw. czarną godzinę. Bo wpadają goście , a my nie mamy nic na słodko. Na takie nagłe wypadki polecam te małe biscotti. Poleżą długo w puszce albo dużym słoju. Można je wrzucić na chwilę do gorącego piekarnika i szybko odzyskają świeżość. 





BISCOTTI  Z BAKALIAMI

500 g cukru
500 g mąki
1 łyżeczka proszku
600g orzechów, suszonych owoców
skórka z jednej cytryny
3 jajka
Zagnieść , uformować cztery wałeczki. Piec w gorącym piekarniku 180st. C przez 20 minut. Nie dłużej. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. Pokroić skośnie na ciasteczka. Ułożyć na blaszce tak by miejsca cięcia były do góry. Piec 8 minut. Odwrócić ciasteczka i piec znów 8 minut.
 Ja rozrzucam je po blaszce i piekę by były złote. Lubię jak są chrupiące i suche.








Poniżej piękne pierniczki od Magdy z Bardzkie Pierniki Fabryka jako wzór do naśladowania. Kto zrobi podobny;-)))Czekam na zdjęcia;-)




 Życzę Wam wielu cudownych chwil spędzonych w kuchni przy domowych wypiekach. Buziaki Kasia


4 komentarze:

  1. A czy jest jeszcze ktoś, kto robi równie piękne pierniczki jak Magda? Wątpię. Do zobaczenia Do jutra

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo piękne pierniki - koronkowa robota - robi Penelopy, tu można zobaczyć
    http://penelopia.blogspot.com/2018/01/ostatnio-na-specjalne-zamowienie.html

    OdpowiedzUsuń
  3. I love your posts and everything looks wonderful. I love your idea thanks for sharing.
    หนังออนไลน์

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...