poniedziałek, 3 grudnia 2018

KALENDARZ ADWENTOWY DZIEŃ TRZECI- MIĘKKIE CIASTECZKA IMBIROWE



Wpadam na moment bo jakoś ten cały dzień przeleciał mi zbyt szybko. Trzeci numerek na świecy znika. Czas leci. Chcę zwolnić ,a sama się nakręcam;-(, bo chcę zrobić to i tamto i jescze coś innego.


Dziś przepis na sporą porcję pysznych ciasteczek imbirowych. Mega dobre, mega aromatyczne.


MIĘKKIE CIASTECZKA IMBIROWE

1. Mieszanka nordyckich przypraw
-2 łyżeczki mielonego cynamonu
-1 łyżeczka mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonych goździków
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 i pół łyżeczki cukru waniliowego
50 g posiekanych orzeszków makadamia ( mogą być inne jak nie mamy)

Przyprawy wymieszać.

150 g masła  roztopić, ostudzić.

500g mąki
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki soli

Mąkę, sodę i sól wymieszać. Dodać mieszankę przypraw. Wymieszać.

150 g brązowego cukru
100 g bardzo drobnego cukru do wypieków
1 jajko
1 żółtko
5 łyżek mleka

Roztopione masło utrzeć z brązowym i drobnym cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, żółtko, mleko. Następnie wsypać partiami suche składniki i zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę.

Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce w dużych odstępach. Delikatnie spłaszczyć. Piec w gorącym piekarniku 175 st. C przez 8-10 minut. Studzić na kratce.




Fajne duże ciacha idealne do mleka. Można maczać w herbacie. Lubicie. ja uwielbiam od dziecka;-)


Moje włożyłam do dużego słoja. Uwielbiam te babcine słoje i powiem Wam ,że oststnio używam ich do przechowywania suchych produktów w mojej kuchni. Śliczne i praktyczne.


A te małe grzybki są od mojej babci. Zachwycały mnie zawsze. Mam 3 sztuki. Szkoda,że tylko trzy.


Puszki pełne ciastek. Czekają już na kolejne dni ;-)





Mam takie czerwone, błyszczące jabłka. I mam malutkie urocze. Muszę je sfotografować , bo stracą świeżość, a szkoda.





Czy Wy znacie imbir z dzieciństwa? Ja znam cynamon , cukier waniliowy i chyba goździki. Ale imbir znam od około 20 lat. A imbirowe ciasteczka znam z Ikea , kiedy to we Wrocławiu powstał pierwszy sklep. Kupowałam je z mamą w dużych czerwonych puszkach. Ach ten smak. 





Kochani jutro napiszę więcej i będzie zdecydowanie więcej zdjęć. Dziś życzę Wam cudnego wieczoru i oczywiście dziękuję za wszystkie komentarze. Jak spodobał się Wam mój kalendarz to napiszcie choć słówko dla motywacji do działania.

Ściskam Kasia

PS moja prywatna reklama

Jeszcze jedna sprawa. Nie robię i nie chcę robić na blogu reklamy ale zaglądnijcie do naszego  Kredensu  babci Heli  KLIK  bo tam mamy do końca tygodnia darmową wysyłkę. Zapraszam serdecznie. 



12 komentarzy:

  1. Kolejny ciekawy przepis :) Dopiero ostatnio przekonałam się do imbiru ( w moim domu rodzinnym go nie było), więc z chęcią sprawdzę smak ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie. I choć imbir to nie mój ulubieniec, to podziwiam piękno całości. Tu jest przytulnie, miło i serdecznie. Dołączę tu. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam cieplutko.Ciasteczka wygladaja bardzo apetycznie.wyprobowalam juz kilkaprzepisow twoich ciasteczek i sa przepyszne mam zamiar i ten przepis wykorzystac bo takich jeszcze nie jadlam

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis chętnie wypróbuję a co do dekoracji jestem pod wrażeniem;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka mnie zachwyciły. Pewnie zrobię. Jak tu miło u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu:)oczywiście ,że zaglądam:)jestem Twoją fanką:))piekę razem z Tobą:)w tym roku może nie wszystkie ciasteczka,ale te imbirowe wypróbuję z pewnością:))w zeszłym roku upiekłam wszystkie i największym "braniem"cieszyły się gwiazdki i ciasteczka czekoladowe,te popękane:)))pozdrawiam cieplutko:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ps:cieszę się ,że mały zdrowy:)nie ma nic gorszego dla mamy jak chore dziecko:))

      Usuń
  7. O imbirze dowiedziałam się że 20 lat temu. O Szafranie mówiła moja babcia, że podobno jej babcia bardzo często go używała. Szafran zaczęłam używać może 10 lat temu. Mam książkę kucharską z poczatku ubiegłego wieku.Jakie tam są przyprawy- głowa mała. Dobrze, że to wraca Do zobaczenia Do jutra

    OdpowiedzUsuń
  8. witam mam pytanie o tę mieszankę przypraw nordyckich co to za mieszanka i gdzie można ją nabyć czy można zastąpić mieszanką do piernika.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe te ciasteczka. Mam wielką ochotę je upiec, ale mam w domu cukrzyka. Czy można zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem a mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą, np. orkiszową? Próbował ktoś może? Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasteczka imbirowe super. Obejrzałem filmik na GC, dziecko rośnie jak na drożdżach patrząc na zdjęcia znad morza

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...