środa, 19 grudnia 2018

KALENDARZ ADWENTOWY DZIEŃ DZIEWIĘTNASTY- DOMOWE PRALINKI






Uwielbiam czekoladki, pralinki i inne kremowe słodkości. Dziś zrobiłam pralinki z niemieckiej książki Słodkie święta  . Zrobię zdjęcie okładki . Planuję przetestować jeszcze inne przepisy ale dziś brakło mi mąki i odpuściłam sobie zakupy. Jutro dokupię to i owo i będą nowe ciasteczka . Już mało zostało do końca kalendarza. Myślę ,że dam radę ;-0


DOMOWE PRALINKI

100 g śmietanki 30 %
200g gorzkiej czekolady
25 g masła
1 łyżeczka miodu
2 łyżki alkoholu ( grzanego wina, porto, wódki)

Śmietankę, miód i masło zagotować, zdjąć z ognia , dodać połamaną czekoladę i odstawić ,aż czekolada się rozpuści. Następnie ubić mikserem by masa się napowietrzyła. Wlać alkohol, zmiksować. Przełożyć do płaskiej foremki wyłożonej folią spożywczą. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny. 
Robiąc pralinki wystraszyłam się, że masa będzie zbyt płynna i odlałam trochę śmietanki. A to był błąd bo wyszły bardziej kruszące. Ale tak-  jak zrobicie wszytko jak w przepisie będą wyśmienite. 
Gdy stężeją to trzeba je pokroić gorącym nożem zamaczanym we wrzątku. Pięknie się kroją i kakao łatwiej przykleja się do pralinek. Gotowe pralinki obtoczyć w gorzkim kakao. 




Ja moje zrobiłam z mniejszej ilości śmietanki, ale nie straciły na smaku. Nie mogłam się doczekać i pokroiłam trochę szybciej i w środku jeszcze ładnie nie stężały. Może nie wyszły perfekcyjnie, ale są pyszne. Powtórzę jeszcze raz , bo warto. Fajne na prezenty.

Te anyżowe zostawiam na jutro ;-) , ale będzie też pyszny deser.
Pa pa do jutra









3 komentarze:

  1. A ja znowu nie mam kiedy piec ciasteczek. Oglądam Twoje zdjecia i po cichu zazdroszcze organizacji pracy i wytrwałości. Praliny wyglądają cudnie. I pewnie cudnie smakują. Może na Sylwestra uda mi się zrobić. Dobrze, że zawsze można zajrzeć do Ciebie na bloga po przepisy. Do zobaczenia Do jutra

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie słodkości,te domowe o niebo lepsze od kupnych. Podziwiam Cię Kasiu, jak Ty to robisz. Ja z roku na rok mam coraz mniej czasu na szykowanie się do świąt. Czy twoja doba ma więcej niż 24h?

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba się skuszę:))mam trochę czekolady więc mogę poszaleć:)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...