piątek, 3 lutego 2023

MEGA CZEKOLADOWE , NAJLEPSZE, HIT NA IMPREZACH

 



Moje ulubione wypieki mają zawsze swoją historię lub imię osoby od której dostałam przepis. Często dodaję imię osoby , której ciasto smakowało najbardziej.
Ten przepis dostałam od kucharza z firmy kateringowej.
Gdy jeszcze pracowałam w Niemczech , a tam często brałam udział w dużych imprezach towarzyskich ( ja po stronie serwisu i kuchni), to miałam okazję gotować ze znanymi kucharzami. Często tylko obserwować. Zachwycało mnie to jak niesamowite rzeczy robią, jak gotują i podają potrawy. Co do podania przepisu to zawsze był problem. Sekretne przepisy itd. Ale ,że ja jestem uparty kozioł to tak długo prosiłam aż dostałam. Pamiętam to ciasto na maleńkich talerzykach , idealnie ukrojone kosteczki, na polewie drobne kropelki rosy, czerwone porzeczki z gałązką i perfekcyjna czapeczka bitej śmietany. A na śmietanie taki wiórek czekoladowy.
Wtedy moje polewy były takie płynne albo twarde czekoladowe, a ta była inna. To był ganache, a było to ponad 20 lat temu, więc nigdy o tym nie słyszałam. Cudowna polewa. kremowa, plastyczna .To była miłość od pierwszego spojrzenia.
Potem był czas gdy u nas w Bardzie był Bardonald. Dużo dzieci, wolontariusze i dobra zabawa.
To było niesamowite, bo całe miasteczko organizowało , pomagało w imprezie dla dzieci. Wszystko z zebranych pieniędzy. Coś z niczego,  a wielka rzecz. No i właśnie kiedyś na zakończenie Bardonaldu upiekłam dla wszystkich wolontariuszy ciasto czekoladowe. To był hit, ochy i achy. Było mi tak miło i byłam z siebie tak dumna ,że do dziś przechodzą mi ciarki. Potem ciasto było na zakończenie Bardonaldu- czyli co roku w wakacje. Szkoda ,że Bardonald już nie istnieje ale wspomnienia są nadal. 
A i wiele osób wspomina to ciasto i prosi o przepis. To bardzo , bardzo miłe.


MOJE ULUBIONE, MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO- HIT 

400G GORZKIEJ CZEKOLADY
200 G MASŁA
100 G MĄKI PSZENNEJ
300 G CUKRU
6 JAJEK
50 G POSIEKANYCH ORZECHÓW WŁOSKIH



1. Masło i pokruszoną  czekoladę rozpuścić w garnku.
2. Jajka roztrzepać mikserem, dodać cukier, mąkę, masę z czekolady i masła , na końcu wmieszać orzechy.
PIEC W 200 STPONI C - 18-20 MINUT.


POLEWA:
250 ML ŚMIETANKI KREMÓWKI
400 G GORZKIEJ CZEKOLADY


1. Śmietankę podgrzać ( nie gotować) , zdjąć z palnika, dodać pokruszoną czekoladę. Rozpuścić. Lekko ubić trzepaczką do napowietrzenia masy.


Ciasto wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe pokroić na małe kostki. Polać polewą.
Polewa pięknie obleje całe kostki. Ja jeszcze raz nożem delikatnie kroję ciasto by polewa dobrze spłynęła na sam dół .

Schłodzić. Ja przechowuję w lodówce bo jest najlepsze takie bardzo zimne. Można zamrozić. Kroję na małe kosteczki jak pralinki i zamrażam. Gdy wpadną goście dobrze jest mieć coś słodkiego. Wyjmuję kawałeczek i praktycznie po 5 minutach jest gotowe do jedzenia.





Na dzisiejszych zdjęciach jest wersja bez polewy , bo piekłam dla dzieci. Ale oczywiście bez polewy jest też przepyszne..
W wersji z czekoladą jest na jednym ze starszych postów
Ile to już lat;-)
A dziś u nas spadło trochę śniegu. Wczoraj zaplanowałam małe porządki w ogrodzie no i nie wyszło. 
A teraz pada deszcz, jest zimno i wieje. Więc zabrałam się za pieczenie .  Upiekłam ciasto z michałkami i usmażyłam donaty. Różowe.
Zjadłam już trzy na ciepło. Pycha. Zrobię zdjęcia to i przepis podrzucę.
To ja uciekam do pracy a dla Was cudownego popołudnia. I wielu słodkości na weekend.
Ściskam Kasia





2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie:):) zapisuję przepis;);)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu a na jaką to foremkę? Taką kwadratową jak do brownie, czy trochę większą?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...