środa, 12 grudnia 2018

KALENDARZ ADWENTOWY DZIEŃ DWUNASTY- NORWESKIE CIASTECZKA MAŚLANE


Dziś norweskie ciasteczka. Proste, smaczne. Fajnie wyglądają z grubym cukrem. 
Ciekawa jestem czy Wam posmakują?



NORWESKIE CIASTECZKA MAŚLANE
300g mąki
1 łyżka proszku
szczypta soli
220g zimnego masła
125g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
1 białko i gruby cukier do dekoracji

Mąkę,  proszek i sól wymieszać.  Dodać posiekane masło.  Zrobić kruszonkę.  Dodać cukier puder, cukier waniliowy , jajko. Zagnieść.  Schłodzić w lodówce.  Piekarnik podgrzać do 180st. C. Ciasto podzielić na 40 szt. Ok 15g sztuka. Formować kulki. Układać na blaszce z dużym dostępem. Lekko spłaszczyć. Posmarować białkiem , posypać cukrem. Piec 19 minut.  Ciasteczka mają mieć słomkowy kolor.




Takie proste ciasteczka do dużego kubka kawy. Jestem wielbicielką kawy, herbaty , mleczka z czekoladą. Muszę wrzucić kilka ulubionych przepisów. 
W lodówce czekają czekoladowe łyżeczki do gorącego mleka. Uwielbiam je i robię zawsze przed świętami. 








To ja uciekam , i do zobaczenia jutro. Uściski
Kasia




















6 komentarzy:

  1. Ojej, mam straszną słabość do takich świątecznych pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ech kusisz kusisz:))czekoladowe łyżeczki powiadasz?:)))mam foremkę i wiadro czekolady:)może zrobię:))dziś będziemy z córką piekły pierniki:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają niewinne. Tylko dlaczego po zjedzeniu zostają ze mną na dłużej? Do zobaczenia Do jutra

    OdpowiedzUsuń
  4. Co tam ciasteczka! Muszą być pyszne, ale ta ceramika - bajka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Maślane ciasteczka? zawsze😍. Ciekawią mnie te czekoladowe łyżeczki. Jak je robisz Kasiu?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...