Witam w wieczór numer 21. Mam dla Was przepis na płatki śniegu. Bardzo fajny przepis, niesamowita kruchość i delikatność. To chyba za sprawą mąki ziemniaczanej ciasteczka są takie gładkie. To moje pierwsze płatki śniegu. W internecie widziałam pięknie wycięte foremką. Zrobiłam kilka w wersji stempelkowej i odbiłam na nich gwiazdki. Idealne ciasteczka do stemplowania. Kusi mnie by odbić na nich serwetki;-)
ANYŻOWE PŁATKI ŚNIEGU
125 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
60 g mąki
125 g mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 łyżka mielonego anyżu
Z ciasta toczyć kulki wielkości dużej wiśni , układać na blaszce i widelcem odciskać wzorki. Piec w 176 C ok 10 -15 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka przechowujemy w puszcze lub dużym słoiku. Bardzo polecam do kawy i na prezent,
Jutrzejsze ciasteczka już upieczone i polukrowane. Jutro zapraszam na Lebkuchen- niemieckie pierniczki. Pycha i łatwizna, Ciasto zrobiłam w max 4 minuty, Gdy stygło pojechałam do przedszkola po Bartka i jak wróciłam już miałam idealne ciasto na pierniczki. Jeszcze gorące były , a połowa została już rozdana. Do jutra kochane moje. Dobrej nocy i słodkich snów. Kasia
Bardzo fajny pomysł z tymi ciasteczkami na adwentowy kalendarz...może w przyszłym roku spróbuję i ja:)
OdpowiedzUsuńPrzejrzałam kilka postów wstecz i wszystkie przepisy ciekawe:) chciałabym dostać taki ciasteczkowy prezent:)
Tymczasem zapraszam na nową odsłonę mojego bloga: https://blog.takpoprostuwnetrza.pl/. Wkrótce post świąteczny:)
Pozdrawiam serdecznie i cieplutko:)
Piękne płatki śniegu, zwłaszcza że u nas śniegu brak. Pozwolę sobie przesłać pozdrowienia dla Szanownego Małżonka i podziękować Mu również za piękne zdjęcia i za to, że Cię tak pięknie dopinguję w Adwentowym Kalendarzu Tak trzymać Pozdrawiam ciepło Do zobaczenia Do jutra Joanna
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcia. Ciekawy przepis, nigdy nie jadłam anyżowych ciasteczek(czy zmielony anyż można dostac w sklepie? Ja widzialam tylko gwiazdki). Warto spróbować😊 . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń