Już 19 dzień. Chyba dotrwam do końca ;-)
Mam dla Was pyszne muffinki piernikowe . Przepis ze strony Kwestia smaku. Pyszne, wilgotne i aromatyczne. Pachną piernikowo. U mnie w wersji bez kremu bo nie miałam na niego już czasu;-0
Ale i tak są wyśmienite
MUFFINKI PIERNIKOWE
- 200 g mąki,150 g drobnego cukru,1 łyżka przyprawy piernikowej, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ,1 łyżka cukru wanilinowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej, 75 ml mleka, 1 i 1/2 łyżki miodu, 125 ml oleju roślinnego, 150 ml maślanki, 2 małe jajka, 1 i 1/2 łyżki wódki orzechowej, rumu lub mleka
- Piekarnik rozgrzać do 180 C, Foremkę na 12 muffinów wyłożyć papilotkami. Mąkę, cukier, przyprawę , kawę, cukier waniliowy,cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól wsypać do dużej miski i wymieszać.
- W rondelku podgrzać mleko z miodem do momentu aż miód się rozpuści.
- W drugiej misce wymieszać olej, maślankę, jajka oraz alkohol lub mleko. Wlać mleko z miotem i wymieszać.
- Teraz wymieszać suche i płynne składniki.
- Przelać do foremek. Piec 20 min do tzw. suchego patyczka.
Lubicie wianki? Takie proste z szyszek przyklejonych klejem na gorąco. Dla nadania zimowego klimatu posypałam sztucznym śniegiem. Bardzo mi się podoba.
A jako drugą przekąskę polecam migdały w karmelu, rodem z niemieckiego jarmarku . Migdały wrzucamy na suchą patelnię i prażymy na małym ogniu ,aż będą pachnące i rumiane. Nie wolno przypalić!! Na patelnię wsypujemy ok 2 łyżki cukru pudru, i topimy bez mieszania. Gdy cukier już się roztopi to wsypujemy migdały ok 200 g , pół łyżeczki cynamonu lekko mieszamy ,aż migdały pokryją się karmelem. Wsypujemy ok łyżki brązowego cukru, mieszamy i wysypujemy na papier do pieczenia. Pyszna przekąska.
W domu już pachnie świętami. Cynamon mam chyba wszędzie. Podobnie jak lampki. Kochani ja uciekam a dla Was miłego wieczoru. Pa pa Kasia
Piękne zdjęcia Miód dla moich oczu Ale pewnie już to pisałam Wianek wygląda bardzo ciekawie Migdały w karmelu bardzo lubię, nigdy w ten sposób nie robiłam Zawsze zwykły cukier dokładałam i karmel wychodził bardzo twardy Na pewno wypróbuję Pozdrawiam Do zobaczenia Do jutra Joanna
OdpowiedzUsuńPięknie😍. I właśnie dlatego uwielbiam święta Bożego Narodzenia. Zapach, który rozchodzi się po domu .Cynamon i goździki, pomarańcze, choinka...Cudownie. Wianek prześliczny. Ale z drugiej strony szkoda, że kalendarz adwentowy zbliża się ku końcowi. Będziemy tęsknić😢. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje zdjęcia:)
OdpowiedzUsuń