Składniki:125 g mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g zmielonych migdałów, 60 g cukru, 1 paczuszka cukru waniliowego, 100 g miękkiego masła, 1 jajko, 3łyżki posiekanej czekolady
Wszystkie składniki mieszamy mikserem lub zagniatamy ręcznie i odstawiamy do lodówki na godzinkę. Wycinamy gwiazdki najlepiej 5 cm średnicy ( choć ja robiłam różne) Grubość ciasta po rozwałkowaniu o,5 cm. Pieczemy 10 minut w 160 C termoobieg, góra dół 180C
Masa nugatowo - czekoladowa:
50 g gorzkiej czekolady, 100 g nugatu ewentualnie nutella), 100 g miękkiego masła
Czekoladę siekamy i razem z nugatem roztapiamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy i dodajemy przestudzoną ale jeszcze płynną czekoladę z nugatem.Miksujemy.Przekładamy do rękawa cukierniczego.
200 g masy marcepanowej
A jeśli chodzi o masę marcepanową można użyć sklepowej lub polecam przepis ze strony http://www.mojewypieki.com/post/domowa-masa-marcepanowa ( syrop kukurydziany kupcie na Allegro a przyda się np do jabłuszek w karmelu, które pokazywałam pod koniec listopada i z ręką na sercu polecam;-). Ja użyłam sklepowej ;-0 bo zapomniałam zrobić domową. Ale teraz już mam.;-)
Masę marcepanową wałkujemy pomiędzy warstwami folii spożywczej lub na obsypanej cukrem pudrem stolnicy.
Wycinamy gwiazdki.
Na wystudzone ciasteczka nakładamy trochę masy nugatowej, na to gwiazdkę marcepanową i ewentualnie kleks masy nugatowej.
Gotowe ciasteczka schładzamy w lodówce. Moje wyszły na chwilkę na zewnątrz bo chciałam im zrobić sesję zdjęciową i po 5 min były już bardzo twarde.
Przechowujemy w chłodnym miejscu. Wkładamy do słoika i przekładamy kawałkami papieru do pieczenia. Fajny jest celofan.
Gotowe i pyszne. Przepis pochodzi ze strony https://www.oetker.de/rezepte/r/mandelsterne-mit-marzipan-und-nougat.html
I jeszcze kwestia nugatu.Ja używałam kupionego w sklepie nugatu orzechowego. Mam z Niemiec gdzie w każdym markecie można go kupić. Tu link na polską stronę tylko ten dostępny w hurtowej ilości https://luxfood.pl/p/11701/nugat-orzechowy-jasny-25-kg więc taka wysoka cena. Ale szukajcie w internecie nugat orzechowy lub użyjcie nutelli.
Tu już na zewnątrz . Moja masa nugatowa ekspresowo zrobiła się bardzo twarda.
Ciasteczka przełożyłam do dużego słoja.
Bardzo mi się podobają i myślę ,że to fajny pomysł na prezent.
I tu zaczyna się najlepsze;-) TESTUJEMY
Pyszne do kawy.
Gorąco polecam.
Słodkiego wtorku i do jutra Buziaki dla Wszystkich ;-)Kasia
Kolejny fajny przepis zapisany:))))dziękuję:)
OdpowiedzUsuńPyszności😊, u mnie w domu do świąt by nie doczekały. To się chyba nazywa uzależnienie,codziennie z niecierpliwościa wyczekuję kolejnych wpisów😊.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIlość zdjęć nie dziwi a raczej cieszy :) pyszności kolejne...to dopiero kalendarz adwentowy dla łasuchów haha ;) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńTeż uważam że to wspaniały byłby prezent:-) ps. Fajne rękawiczki :-)
OdpowiedzUsuńOjej jakie piękne te gwiazdki...aż szkoda jeść;)
OdpowiedzUsuńKasiu same pysznosci:}Zrobiłam dzisiaj ciasteczka te popękane i choć nie wyszły tak piękne jak twoje to wyszły pyszne.Zagoszczą u mnie na stałe:}
OdpowiedzUsuńRewelacja I ten śnieg na zewnątrz Marzenie W Kaliszu ciepło i deszcz pada Ble Na weekend szykuje się na pieczenie Muszę wybrać coś co do świąt doczeka Może jakieś fajne pierniczki zaproponujesz Do zobaczenia Do jutra Joanna
OdpowiedzUsuńU mnie nie doczekałaby do jutra! Ależ apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuń