wtorek, 5 grudnia 2017

KALENDARZ ADWENTOWY DZIEŃ PIĄTY GWIAZDKI Z MARCEPANEM I NUGATEM


Zaczynamy bardzo słodko. Mega chrupiące, słodkie i nugatowe ciasteczka w kształcie gwiazdek. 


Składniki:125 g mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g zmielonych migdałów, 60 g cukru, 1 paczuszka cukru waniliowego, 100 g miękkiego masła, 1 jajko, 3łyżki posiekanej czekolady
Wszystkie składniki mieszamy mikserem lub zagniatamy ręcznie i odstawiamy do lodówki na godzinkę. Wycinamy gwiazdki najlepiej 5 cm średnicy ( choć ja robiłam różne) Grubość ciasta po rozwałkowaniu o,5 cm. Pieczemy 10 minut w 160 C termoobieg, góra dół 180C







Masa nugatowo - czekoladowa:
50 g gorzkiej czekolady, 100 g nugatu ewentualnie nutella), 100 g miękkiego masła

Czekoladę siekamy i razem z nugatem roztapiamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy i dodajemy przestudzoną ale jeszcze płynną czekoladę z nugatem.Miksujemy.Przekładamy do rękawa cukierniczego. 

200 g masy marcepanowej 
A jeśli chodzi o masę marcepanową można użyć sklepowej lub polecam przepis ze strony http://www.mojewypieki.com/post/domowa-masa-marcepanowa ( syrop kukurydziany kupcie na Allegro a przyda się np do jabłuszek w karmelu, które pokazywałam pod koniec listopada i z ręką na sercu polecam;-). Ja użyłam sklepowej ;-0 bo zapomniałam zrobić domową. Ale teraz już mam.;-)









Masę marcepanową wałkujemy pomiędzy warstwami folii spożywczej lub na obsypanej cukrem pudrem stolnicy.
Wycinamy gwiazdki.


Na wystudzone ciasteczka nakładamy trochę masy nugatowej, na to gwiazdkę marcepanową i ewentualnie kleks masy nugatowej.


Gotowe ciasteczka schładzamy w lodówce. Moje wyszły na chwilkę na zewnątrz bo chciałam im zrobić sesję zdjęciową i po 5 min były już bardzo twarde.
Przechowujemy w chłodnym miejscu. Wkładamy do słoika i przekładamy kawałkami papieru do pieczenia. Fajny jest celofan.

I jeszcze kwestia nugatu.Ja używałam kupionego w sklepie nugatu orzechowego. Mam z Niemiec gdzie w każdym markecie można go kupić. Tu link na polską stronę tylko ten dostępny w hurtowej ilości https://luxfood.pl/p/11701/nugat-orzechowy-jasny-25-kg więc taka wysoka cena. Ale szukajcie w internecie nugat orzechowy lub użyjcie nutelli. 



 


 




Tak prezentują się gotowe ciasteczka.


Tu już na zewnątrz . Moja masa nugatowa ekspresowo zrobiła się bardzo twarda.


Ciasteczka przełożyłam do dużego słoja.


Bardzo mi się podobają i myślę ,że to fajny pomysł na prezent.







Zdjęć dużo ale to Was już nie dziwi;-)

I tu zaczyna się najlepsze;-) TESTUJEMY 










Pyszne do kawy. 








Gorąco polecam.


Słodkiego wtorku i do jutra Buziaki dla Wszystkich ;-)Kasia




8 komentarzy:

  1. Kolejny fajny przepis zapisany:))))dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności😊, u mnie w domu do świąt by nie doczekały. To się chyba nazywa uzależnienie,codziennie z niecierpliwościa wyczekuję kolejnych wpisów😊.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ilość zdjęć nie dziwi a raczej cieszy :) pyszności kolejne...to dopiero kalendarz adwentowy dla łasuchów haha ;) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  4. Też uważam że to wspaniały byłby prezent:-) ps. Fajne rękawiczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej jakie piękne te gwiazdki...aż szkoda jeść;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu same pysznosci:}Zrobiłam dzisiaj ciasteczka te popękane i choć nie wyszły tak piękne jak twoje to wyszły pyszne.Zagoszczą u mnie na stałe:}

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja I ten śnieg na zewnątrz Marzenie W Kaliszu ciepło i deszcz pada Ble Na weekend szykuje się na pieczenie Muszę wybrać coś co do świąt doczeka Może jakieś fajne pierniczki zaproponujesz Do zobaczenia Do jutra Joanna

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie nie doczekałaby do jutra! Ależ apetycznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

KALENDARZ ADWENTOWY DZIEŃ CZTERNASTY-CZEKOLADOWE ROGALIKI

Przed chwilą upiekłam czekoladowe rogaliki z przepisu Wohnen und Garten.   Wyszły pyszne. Ale dosłownie kilka minut temu zamoczyła...