piątek, 8 grudnia 2017

KALENDARZ ADWENTOWY DZIEŃ ÓSMY MIGDAŁOWE PŁATKI



Dziś wpadam na chwilkę. Mój pomysł na dziś to migdałowe płatki. Przepis z Wohnen &Garten. Pycha . Polecam;-)


MIGDAŁOWE PŁATKI
ok 30 sztuk
250g masła
400 g mąki
375 cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
100 g mielonych migdałów
Dodatkowo

2-3 łyżki mleka
100 g płatków migdałowych


Masło roztopić i schłodzić. Mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Dodać jajka , migdały i roztopione masło. 
Zagnieść ciasto i uformować z niego prostokąt. Ja użyłam plastikowego pojemnika . Moje ciasteczka mają 6 cm na 3 cm. Ciasto odstawić na noc do lodówki. Następnie wyjąć z pojemnika i pokroić na 2-3mm plasterki. Układać w sporych odstępach na blaszce. posmarować mlekiem, posypać płatkami migdałowymi, Piec 8-10 minut w 225C góra dół.







Uważam ,że najlepiej smakują z kubkiem ciepłego mleka. Pyszne, chrupiące. Trzeba przechowywać w puszce bo inaczej nie będą już takie chrupiące. 
Uciekam,  a Wam życzę pięknego wieczoru. 
PS Jutro niemiecki przepis Magenbrot  ( Magen - żołądek, Brot - chleb)Hmmmm?
Nazwa dziwna. Może że w cięcie są przyprawy dobre dla żołądka???
Wyglądają super. Surowe ciasto jest pyszne. Leżakuje od wczoraj i zaraz wkładam do piekarnika. 
To typowe ciasteczka sprzedawane na świątecznych jarmarkach w Niemczech. Musiałam je upiec;-)) Pa pa 






5 komentarzy:

  1. Wyglądają jak krakersy Bardzo smakowicie U mnie jutro Ten Dzień Zabieram się za pieczenie I jeśli coś wyjdzie podeślę zdjęcia Do zobaczenia Do jutra Joanna

    OdpowiedzUsuń
  2. Zanim "doszlam"do komentarza, to samo pomyślałam. Krakersy wersja na słodko😊 Wypróbowałam narazie 3 przepisy, kazdy z domownikow ma innego faworyta😊. Pozdrawiam



    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obiecująco. Dzisiaj piekę Twoje ciasteczka czekoladowe. Nie mogę się już doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowity masz kalendarz adwentowy :) pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...