sobota, 16 grudnia 2017

KALENDARZ ADWENTOWY DZIEŃ SZESNASTY FLORENTYNKI



Hej dziś tylko przepis bo z czasem u mnie kiepsko. Pyszne florentynki. A na końcu dekoracje jeszcze bez ozdób. Ściskam Kasia


FLORENTYNKI

50 g masła

50 g cukru
1 cukier waniliowy
50 g miodu
100 g śmietanki 30%
200 g migdałów w płatkach


ok 100 g gorzkiej czekolady do polania ciasteczek

Piekarnik rozgrzać do 160 C termoobieg
Masło i cukier, cukier waniliowy i miód zagotować i gotować dalej na małym ogniu , aż masa stanie się lekko brązowa.Wlać śmietankę i gotować aż cukier się rozpuści. Dodać migdały i gotować 5 min. Na blaszce w sporych odstępach ( ciasteczka rozlewają się) kłaść po czubatej łyżeczce masy migdałowej i piec 10 minut . Gdy wyjmiemy z piekarnika to ciasteczka można lekko skorygować nożem. Ja poprawiam boki by nadać im kształt koła. Zostawiamy na blaszce aż przestygną. Następnie od spodu smarujemy czekoladą i odkładamy na papier do pieczenia. Można schłodzić w lodówce to szybciej nasza czekolada stwardnieje. Ja przechowuję je w woreczku w lodówce. Są przepyszne. Jeśli jeszcze nie znacie Florentynek- warto upiec. I najlepiej z podwójnej porcji bo szybko znikają;-)




































13 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia A choinka na patyczku - mistrzostwa świata. Jeszcze nic z Twoich przepisów nie upiekłam. Biegam, biegam, biegam .... i na nic nie ma czasu I w końcu mnie dopadło, wieczorem wylądowałam w szpitalu Chyba czas zadbać o siebie Wy również dajcie o siebie Dziękuję za piękne zdjęcia Do zobaczenia Do jutra Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powrotu do zdrowia. Trzymaj się Joasiu.Przez święta odpoczniemy teraz raczej nie ma szans na leniuchowanie. Uściski Kasia

      Usuń
  2. O, całkiem o nich zapomniałam. Przepiękne zdjęcia i dekoracje. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja florentynki piekłam dwa lata temu. I co się nagłowiłam nad ich nazwą🤔. Ale warto je upiec. Pyszerokość są z owocami. Miłego wieczoru. Kasia

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Sama natura. Lubię takie proste dekoracje. Buziaki Kasia

      Usuń
  4. Uwielbiam takie ciasteczka😊. Ten przepis również wykorzystam😁. Marzy mi się taka choineczka na patyku, tylko nie bardzo wiem jak zrobic. KASIU POMÓŻ! Piekne dekoracja.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana choineczka jest bardzo prosta. Potrzebny jest kijek i do niego trzeba przywiązać gałązki. Mocuje tak by gałązki tworzyły choinkę. To twoja baza. Potem idziesz w górę i nakładasz warstwy gałązek czyli kolejne spódniczki i mocujesz drutem. Z jednej dłuższej gałązki robisz szpic i nakrywasz cienkimi gałązkami. Owijasz drutem i wybierasz czy chcesz prostą czy krzywą choinkę. To bardzo proste. Dasz radę. Powodzenia. Kasia

      Usuń
  5. Dziękuję,za"kurs"😊. Jutro biore się do tworzenia swojego wymarzonego drzewka😊.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam folrentynki:))ale masz piękne dekoracje:)moją faworytką jest hiacynt w tuji:)))bajka:)chyba odgapię od Ciebie..jak oczywiście dostanę hiacynty:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne zdjęcia :) super pomysły i przepisy :) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowne zdjecia, piekna dekoracja i pyszne florentynki.
    Pozdrawiam
    Karina

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...