Hej dziś tylko przepis bo z czasem u mnie kiepsko. Pyszne florentynki. A na końcu dekoracje jeszcze bez ozdób. Ściskam Kasia
FLORENTYNKI
50 g masła
50 g cukru
1 cukier waniliowy
50 g miodu
100 g śmietanki 30%
200 g migdałów w płatkach
ok 100 g gorzkiej czekolady do polania ciasteczek
Piekarnik rozgrzać do 160 C termoobieg
Masło i cukier, cukier waniliowy i miód zagotować i gotować dalej na małym ogniu , aż masa stanie się lekko brązowa.Wlać śmietankę i gotować aż cukier się rozpuści. Dodać migdały i gotować 5 min. Na blaszce w sporych odstępach ( ciasteczka rozlewają się) kłaść po czubatej łyżeczce masy migdałowej i piec 10 minut . Gdy wyjmiemy z piekarnika to ciasteczka można lekko skorygować nożem. Ja poprawiam boki by nadać im kształt koła. Zostawiamy na blaszce aż przestygną. Następnie od spodu smarujemy czekoladą i odkładamy na papier do pieczenia. Można schłodzić w lodówce to szybciej nasza czekolada stwardnieje. Ja przechowuję je w woreczku w lodówce. Są przepyszne. Jeśli jeszcze nie znacie Florentynek- warto upiec. I najlepiej z podwójnej porcji bo szybko znikają;-)
Piękne zdjęcia A choinka na patyczku - mistrzostwa świata. Jeszcze nic z Twoich przepisów nie upiekłam. Biegam, biegam, biegam .... i na nic nie ma czasu I w końcu mnie dopadło, wieczorem wylądowałam w szpitalu Chyba czas zadbać o siebie Wy również dajcie o siebie Dziękuję za piękne zdjęcia Do zobaczenia Do jutra Joanna
OdpowiedzUsuńPowrotu do zdrowia. Trzymaj się Joasiu.Przez święta odpoczniemy teraz raczej nie ma szans na leniuchowanie. Uściski Kasia
UsuńO, całkiem o nich zapomniałam. Przepiękne zdjęcia i dekoracje. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa florentynki piekłam dwa lata temu. I co się nagłowiłam nad ich nazwą🤔. Ale warto je upiec. Pyszerokość są z owocami. Miłego wieczoru. Kasia
UsuńPiękne wianki :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję. Sama natura. Lubię takie proste dekoracje. Buziaki Kasia
UsuńUwielbiam takie ciasteczka😊. Ten przepis również wykorzystam😁. Marzy mi się taka choineczka na patyku, tylko nie bardzo wiem jak zrobic. KASIU POMÓŻ! Piekne dekoracja.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKochana choineczka jest bardzo prosta. Potrzebny jest kijek i do niego trzeba przywiązać gałązki. Mocuje tak by gałązki tworzyły choinkę. To twoja baza. Potem idziesz w górę i nakładasz warstwy gałązek czyli kolejne spódniczki i mocujesz drutem. Z jednej dłuższej gałązki robisz szpic i nakrywasz cienkimi gałązkami. Owijasz drutem i wybierasz czy chcesz prostą czy krzywą choinkę. To bardzo proste. Dasz radę. Powodzenia. Kasia
UsuńDziękuję,za"kurs"😊. Jutro biore się do tworzenia swojego wymarzonego drzewka😊.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPowodzenia 😁😁
Usuńuwielbiam folrentynki:))ale masz piękne dekoracje:)moją faworytką jest hiacynt w tuji:)))bajka:)chyba odgapię od Ciebie..jak oczywiście dostanę hiacynty:)))
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia :) super pomysły i przepisy :) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńcudowne zdjecia, piekna dekoracja i pyszne florentynki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Karina