Trzeba zabrać się trochę za pierniczki. Dziś upiekłam takie proste piernikowe serca na podstawie przepisu na Katarzynki ze strony KLIK
SKŁADNIKI:
200 g miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
100 g cukru pudru
1 jajko
400 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Miód lekko podgrzać, dodać przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko , mąkę wymieszaną z proszkiem. Rozwałkować na ok 0,5 - 1 cm nie cieniej!
Wycinać duże serca. Piec 12-15 min w 190 C
Moje pierniczki polukrowałam odrobiną płynnego lukru gdy były jeszcze ciepłe i posypałam skórką cytrynową.
Muszą troszeczkę poleżeć , zrobią się mięciutkie. Testowałam smak więc są pyszne, Niestety jeszcze twarde więc czekają w dużym słoiku.
Smacznego
Do dekoracji zrobiłam sobie mini girlandę z gwiazdek. gwiazdeczki są wycięte ze skórki pomarańczowej.
Do zobaczenia jutro ;-)))
Lukier aż się błyszczy Wielki plus za pomysłowe gwiazdki ze skórki od pomarańczy I nie prawdą jest, że zdjęć jest za dużo To jakieś niesprawdzone pogłoski Do zobaczenia Do jutra Joanna
OdpowiedzUsuńSuper😊. Pierniczki w święta musza byc😍. Zdjeci jak zawsze piękne i miło się je oglada. Gwiazdkową girlanda z pomaranczowej skórki jestem zachwycona, no i oczywiście musialam odgapić😊. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPierniczki wyglądają apetycznie, a girlanda bardzo ładna :)
OdpowiedzUsuńJa też wczoraj piekłam pierniczki:)teraz leżakują w słoju,a ozdabiane będą w przyszłym tygodniu:)))
OdpowiedzUsuńPierniczki MNIAM. Katarzynki robiłam na "Katarzyny"...przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło.
I wcale nie za dużo fotek, jest uroczo :) gustownie...lubię klimat Twoich zdjęć :)
wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPierniczki wygladaja super dziekuje za przepis,
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
karina