wtorek, 12 grudnia 2017

KALENDARZ ADWENTOWY DZIEŃ DWUNASTY PIERNICZKI

Trzeba zabrać się trochę za pierniczki. Dziś upiekłam takie proste piernikowe serca na podstawie przepisu na Katarzynki ze strony KLIK


SKŁADNIKI:
200 g miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
100 g cukru pudru
1 jajko
400 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Miód lekko podgrzać, dodać przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko , mąkę wymieszaną z proszkiem. Rozwałkować na ok 0,5 - 1 cm nie cieniej!
Wycinać duże serca. Piec 12-15 min w 190 C
Moje pierniczki polukrowałam odrobiną płynnego lukru gdy były jeszcze ciepłe i posypałam skórką cytrynową. 
Muszą troszeczkę poleżeć , zrobią się mięciutkie. Testowałam smak więc są pyszne, Niestety jeszcze twarde więc czekają w dużym słoiku. 
Smacznego







Do dekoracji zrobiłam sobie mini girlandę z gwiazdek. gwiazdeczki są wycięte ze skórki pomarańczowej.















  Jak zwykle za dużo zdjęć ;-0
















Do zobaczenia jutro ;-)))




7 komentarzy:

  1. Lukier aż się błyszczy Wielki plus za pomysłowe gwiazdki ze skórki od pomarańczy I nie prawdą jest, że zdjęć jest za dużo To jakieś niesprawdzone pogłoski Do zobaczenia Do jutra Joanna

    OdpowiedzUsuń
  2. Super😊. Pierniczki w święta musza byc😍. Zdjeci jak zawsze piękne i miło się je oglada. Gwiazdkową girlanda z pomaranczowej skórki jestem zachwycona, no i oczywiście musialam odgapić😊. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierniczki wyglądają apetycznie, a girlanda bardzo ładna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też wczoraj piekłam pierniczki:)teraz leżakują w słoju,a ozdabiane będą w przyszłym tygodniu:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierniczki MNIAM. Katarzynki robiłam na "Katarzyny"...przepyszne! :)
    Pozdrawiam ciepło.
    I wcale nie za dużo fotek, jest uroczo :) gustownie...lubię klimat Twoich zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierniczki wygladaja super dziekuje za przepis,
    Pozdrawiam
    karina

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...