sobota, 9 grudnia 2017

KALENDARZ ADWENTOWY DZIEŃ DZIEWIĄTY MAGENBROT




Sobotni przepis na bardzo aromatyczne ciasteczka rodem z niemieckiego jarmarku bożonarodzeniowego. Przepis wart wypróbowania . Nam bardzo smakują te korzenne ciasteczka. Nie potrafię ich nazwać  i dlatego została nazwa niemiecka. 


MAGENBROT
175 g miodu
150 g cukru
2łyżki wody
450 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
2 łyżki kakao
75 g drobno posiekanej skórki pomarańczowej
115 ml letniego mleka
1 i 1/2 łyżeczki sody
skórka otarta z jednej cytryny

1.Miód, cukier i wodę podgrzać do rozpuszczenia.

2. Mąkę, cynamon, przyprawę,sól i kakao wymieszać w dużej misce

3. Skórkę pomarańczową zmiksować lub posiekać bardzo drobno, dodać otartą skórkę z cytryny , dodać sodę i wlać letnie mleko. Wymieszać.

4. Do miski z mąką(2) wlać miód (1) i mleko(3). Wymieszać i odstawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej. przykryć folią spożywczą.

Następnego dnia ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 6 części. Z każdej części uformować wałeczek długości jak nasza blaszka ( tradycyjna do ciasta) do pieczenia. Na jedną blaszkę położyć 3 wałeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 175 C termoobieg przez 20 minut. Nie dłużej

Gdy ciastka są w piekarniku trzeba zrobić polewę.

POLEWA
400 g cukru
115 ml wody
1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Zagotować i na małym ogniu gotować 3 minuty. Dodać czubatą łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze ok minuty. 
Uwaga składniki polewy należy dokładnie odmierzyć. Ja dałam trochę więcej cytryny i moja polewa jest lekko klejąca. Choć to nie przeszkadza w smaku ale jednak lepi się do paluchów. ;-)

Ciasteczka wyjąć z piekarnika, gorące pokroić w romby. Ok 2, 2 cm długości. 


Gorące ciasteczka wrzucać do garnka z gorącą polewą, wyjmować widelcem i układać na kratce( pod którą jest papier do pieczenia) i czekać aż obciekną i wystygną. 


Pyszne do przegryzania, do kawy i na prezent. Bardzo aromatyczne i są moim zdaniem dużą konkurencją dla korzennych pierniczków. 
A nazwa Magenbrot Magen żołądek, Brot chleb pewnie pochodzi od tego, że przed pieczeniem przypominają chlebki;-) 
A może przyprawy są dobre dla żołądka??

























Piękne i błyszczące ciasteczka uroczo wyglądają na paterze lub etażerce. Wśród innych ciasteczek prezentują się bardzo luksusowo.






Mega korzenne o zapachu świąt znajdą wielu wielbicieli;-)



















Kochani życzę Wam bardzo słodkiej soboty;-) i do zobaczenia jutro na blogu;-) 
Pa Pa Kasia

















11 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie Szkoda, że przez internet nie można powąchać Lub skosztować Do zobaczenia Do jutra Joanna

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wyglądają:)Kasiu:)poległam na gwiazdkach cynamonowych:)zrobiłam z połowy porcji,po ubiciu białek dodałam zmielone migdały...i masa miała konsystencję gęstej smietany,nijak nie dało się tego wałkować,prędzej zrobiła bym z tego mufinki :)))dodałam 25 dag zmielonych orzechów,bo nie miałam już migdałów,pochłonęło to ustrojstwo całe orzechy i nadal było jakby lejące :)wycinać z tego foremką cokolwiek nie dało rady:)uratowałam,bo dorzuciłam mąki i zrobiłam rogaliczki,ale z gwiazdek nici:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A odłożyłaś trochę masy do lukrowania?

      Usuń
    2. No nie wiem co się stało. Tu jest link z dr oetkera . Może pomoże. https://youtu.be/PKxuflRwv4Q

      Usuń
    3. już wiem,na filmie jest 3 białka i 400 gr migdałów,a ja dałam 2 białka i 175 gr migdałów:)))za dużo białka albo za mało migdałów:))ale to nic,podeślę Ci zdjęcie na maila,uratowałam je tymi orzechami i są całkiem fajne:))dodatkowo zrobiłam rogaliki i ciastka husarskie:)))wszystko super:))

      Usuń
    4. Sprawdź oba moje przepisy. Oba sprawdzone i pyszne. A ciast musi być klejące;-) Uściski i powodzenia

      Usuń
  3. Wygladają cudnie i juz sobie wyobrażam jak nieziemsko smakuja😍.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj zrobiłam Twoje ciasteczka czekoladowe. Są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem łasuchem, więc tu zostaję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam mniam mniam.. cóż to za pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz ;-)
Pozdrawiam Kaśka

BUŁECZKI Z CZOSNKIEM NIEDŻWIEDZIM

Przepyszne bułeczki z czosnkowym pesto. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale równie dobre w kolejny dzień. Można podpiec w piekarniku i znów będą c...