Witam kochani. Dziś słodkie, migdałowe maleństwa. Zapraszam do testowania.
MINI BABECZKI MIGDAŁOWE
50g masła
2 jajka
80g cukru
1 cukier waniliowy
100 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
50 g posiekanych migdałów
POLEWA
50 g cukru pudru
2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE;
Masło roztopić i przestudzić.
Jajka utrzeć mikserem , dodać cukier , cukier waniliowy. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodać masło i migdały. Delikatnie wymieszać i przelać do foremek na babeczki,
Piec 20 min 160 C termoobieg.
Lukier to cukier puder utarty z wodą.
Ciepłe babeczki polukrować .
Przepis na mini formę do babeczek. Ja piekłam z podwójnej ilości i starczyło mi na dwie sylikonowe foremki. Chodzi mi o takie małe foremki na ok pół normalnej blaszki do pieczenia.
Pyszne babeczki. Piękne do dekoracji i jako oryginalny świecznik na małą świeczkę ;-)
Przepis z niemieckiej gazety Wohnen&Garten.
Babeczki przechowuję w puszce. Są lekko wilgotne i aromatyczne. Kilka sztuk leżało na stole i trochę podeschło ;-0 ale i tak były pyszne.
Zjadłam je do kawy.
Szczerze to korci mnie zrobić babeczki jako świeczniki i teraz pytanie czy jadalne czy z gipsu???
Miłego popołudnia i do zobaczenia jutro.
No i jeszcze bardzo dziękuję za wszystkie komentarze. Ale mnie motywujecie do pieczenia;-)))
Buziaki Kasia
Urocze maleństwa :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne.Propozycje na świecznik świetne. Wszystkie wykorzystam😊.Już kupiłam granata, teraz biorę się za babeczki. Piękna patera 👍.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzeeeeepiękne Nigdy nie widziałam takich maleńkich foremek do pieczenia Chętnie bym kupiła Może w Twoim sklepie są ? Trzymam kciuki za kolejne wypieki Czekam z niecierpliwością Do zobaczenia Do jutra Joanna
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie :D
OdpowiedzUsuńBabeczki aż proszą się na stół - będę piec i dzięki za fajny przepis, K :)
OdpowiedzUsuńsuper :))zapisałam:))
OdpowiedzUsuńsuper przepis, już zapisłam dziekuje:)
OdpowiedzUsuńsą urocze i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuń