Kochani dziś tylko przepis i dużo fotek. Na resztę nie mam dziś czasu ale za to jutro zapraszam na fajny deser, dużo fotek i więcej tekstu . A może uda mi się zrobić fajne gwiazdy z gałązek. Nic nie obiecuję ale postaram się ;-)
NUGATOWE CIASTECZKA
200 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku
50 g cukru
1 łyżka kakao
1 jajko (M)
100 g Nugatu orzechowego( ewentualnie zimnaa nutella)
50 g masła
Składnika zagnieść, schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować, wyciąć choineczki . Piec w 180C przez 10 minut.
Przepis pochodzi ze strony droetker.de
Moje ciasteczka nie są tak pięknie polukrowane jak Magdy ale starałam się.
Lukier to 1 białko i 100 g cukru pudru. Ucieramy ok 5 minut. A jajko przed rozbiciem trzeba przelać wrzącą wodą. Ale może być też tradycyjny lukier z wody i cukru .
Kto lubi ciemierniki? Ja kupiłam jednego i ma tak dużo kwiatów,że jak będę o niego dbała to będzie kwitł do wiosny.
Uciekam bo zawsze coś.... ale dla Was buziaki za to że jesteście tu ze mną. Pa pa Kasia
Choinki rewelacja I nie daj sobie wmówić, że ich zdobienie jest gorsze od Magdowego Jest inne. Żywe kwiaty w grudniu - każde i w każdej ilości. A tak się zastanawiam, czy coś z tych ciasteczek wytrzyma do świąt czy rodzina się zaopiekowała ? Jestem pod wrażeniem Twojego zacięcia Gratuluję i trzymam kciuki Do zobaczenia Do jutra Joanna
OdpowiedzUsuńKasiu pierniczki pierwsza klasa naprawde piekne:)Ja tez lukrowałam dzisiaj pierniczki z dzieciakami no i tez wyszły piekne ja na nasze niezdolnosci a własciwie moje:) No ale grunt to dobra zabawa przy tym wszystkim.Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńCudowne ciasteczka aż mam wieki apetyt ! zjem je zjem je!!
OdpowiedzUsuńWidziałam je już na Instagramie i wyszły Ci bajkowo, a przepis na pewno wykorzystam. Pozdrawiam serdecznie Iwona J.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię smak nugatowy więc szybciutko notuję przepis i wypróbuję na te święta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Piękne zdjęcia.Wszystkie.Sprawiają,że czuję zbliżające się święta.
OdpowiedzUsuńGdzie można nabyć taką "słodką"foremkę?